Mielestäni perussuomalaisten törkyilyt tulkitaan aivan väärässä viitekehyksessä. Tähän johtopäätökseen olen päätynyt hiljan, tutkailutani lähemmin heidän touhujaan. Persujen poliittinen performanse saa yhä hengästyttävämpiä muotoja. Valitettavasti esityksen koreografia on vain lainattua tavaraa. Vieläpä miehiltä, jotka menettivät tekijänoikeutensa Nürnbergin ja sen jälkeisissä oikeudenkäynneissä. Tosin ei kukaan näytä kyllä kyselevän näiden uusöykkäreiden copyrighteja.
Ei ole kuin hetki siitä, kun persujen kansanedustajan Jussi Niinistö suvaitsi suivaantua edustaja Kari Rajamäen isällisestä ojennuksesta. Tämä vanhempi valtiomies opasti, mitä on sopivaa puhua eduskunnan puhujapöntöstä ja mitä ei. Jussi Niinistön loukkaantumista säesti mölinällään koko persujen sekakuoro. Tuolloin ajattelin, että kyse oli enemmänkin sivistyksellisistä eroista kuin varsinaisesta maailmankatsomuksellisesta kannanotosta. Nyt, Jussi Halla-ahon möläyttelyjen jälkeen, olen tullut toisiin aatoksiin. Netti on näet hyvä väline selvittää tällainenkin asia.
Julkisuudessa ja eduskunnan pöytäkirjassakin ilmenevän tiedon mukaan edustaja J. Niinistö oli kertonut poistavansa varmistimen, kun kuulee sanan parlamentarismi. Aika erikoista puhetta niinkin arvovaltaiselta paikalta mitä kansanedustuslaitoksemme puhujapönttö. Siis juuri parlamentista. Monenlaista sanaa sieltä on aikojen saatossa saliin singottu, mutta ei tuskin sisällöltään juuri tuollaista sitten IKLn aikojen.
Persut eivät ole milläänsäkään vaikka edustaja J. Niinistön muotoili sanomansa suoraan historian likatunkiolta, vieläpä sen lemuavimmasta kulmasta. Hyväntahtoisesti voisi ajatella, että lausahduksen käyttäminen johtui asianomaisen tietämättömyydestä, joka sekin, asian tärkeyden huomioon ottaen, on politiikolle lähes anteeksiantamatonta. Tuon tietämättömyyden taakse vetäytyminen on menettänyt uskottavuutensa, koska lemuavia viitteitä samalta historian likatunkiolta ilmestyy persuilta päivittäin. Ja kansanedustaja Jussi Niinistö tohtorismies skä historiantutkija.
Muuan saksalainen näytelmäkirjailija, Hans Johst väsäsi vuonna 1933 näytelmän nimeltään ”Schlageter”. Siinä hän laittaa päähenkilöna, nuoren SA-mies Schlageterin lausumaan nuo edustaja J. Niinistöäkin niin sykähdyttäneet sanat – ”Kun kuulen sanan kulttuuri, poistan pistoolini varmistimen”. Tai oikeastaan kelpo SA-miehemme lupasi alkuperäistekstissään poistaa varmistimen Browningistaan. Myöhempien aikojen kääntäjät ja lauseen siteeraajat ovat virtaviivaistaneet repliikkiä.
Kyseinen sitaatti nousi natsijohtajien suosioon. Siihen olivat erityisen ihastuneita paksupoika Hermann Göring ja kampurajalkainen propagandamarakatti Paul Joseph Goebbels. Lausuman kantavuutta nosti tietysti se, että kirjailia Johst pääsi paistattelemaan päivää natsiauriko Adolf Hitlerin suosiossa. Se taas onnistui, kun hän ymmärsi kyllin tarmokkaasti nuoleskella kyseistä natsipomoa. Johst omisti mm. em. Schlgeter –näytelmänsä Hitlerille oikein rakastettavalla kunnioituksella.
Sattumaa ei ole sekään, että Jussi Halla-aho päästelee kansanvaltaa ja Kreikan kansaa halventavia kommentteja blogikirjoituksessaan. Joka muuta väittää, voi mennä netistä lukemaan miehen sepustuksia. Kyllä ne ovat linjassa hänen viimeisenkin kohukirjoituksen kanssa. Mitä muuta voi odottaa mieheltä, joka kuuluu mm. Suomen Sisu –nimiseen yhdistykseen ja pyörittää sitä lähellä olevaa Homma-forumia.
Jussi Hala-aho ei ole tyhmä mies. Häneltä saattaa puuttua kyky empatiaan, mutta tyhmä hän ei ole. Päinvastoin. Hänen irtiottonsa Soinin populistisesta liturgiasta eivät ole äkkipikaisen miehen hallitsemattoia tussahduksia, vaan harkittuja koepalloja, joilla testataan tämän ajan tunnelmia ja äärioikeistolaisen julistuksen sietokykyä. Samaa näyttävät tekevän eräät muut Jussi-pojan kamraatit. Eivätkä arvon herrat voi kovin tyytymättömiä koetuloksiin ollakaan.
Persujohtaja Timo Soini on uskonnolliselta vakaumukseltaan paavinuskoinen. Roomalaiskatolinen kirkko on äärimmäisen taantumuksen vankimpia tukipilareita. Tuon pimeyden ytimessä toimii järjestö nimeltään Opus Dei (Jumalan työ), täydelliseltä nimeltään Pyhän Ristin ja Opus Dein Prelatuuri. Maanantain 12. syyskuuta Aamulehti tiesi kertoa eräästä suomalaisesta järjestön jäsenestä, Oskari Juurikkalasta, joka on päässyt perussuomalaisten ytimeen, eduskuntaryhmän taloudelliseksi asiantuntijaksi.
Jussi Halla-aho on taas maailmankatsomukselliselta vakaumukseltaan agnostinen ateisisti. Mielenkiintoinen seurakunta tämä perussuomalaisten porukka. Joku voi tietysti sanoa, että on hienoa, kun puolue kykenee sulattamaan itseensä monenlaista ainesta. Itse en kuitenkaan voi olla kysymättä, tarjoaako Timo Soinin johtamat perussuomalaiset puhujalavan ja toiminta-areenat aiemmin hajanaisille äärioikeistolaisille ryhmille?
Monet politiikkaa tuntevat ovat ennustaneet persujen epäpyhän koaliition hajoamista. Samaa ennustettii useaan otteeseen eräälle saksalaiselle puolueelle, joka käytti lyhennystä NSDAP. Hetkittäin näyttikin siltä, ettei puolueella olisikaan tulevaisuutta. Toisin kuitenkin kävi. Suotuisat olosuhteet antoivat kaikupohjaa sen sairaalle julistukselle. Perussuomalaisia ei tietenkään voi puolueena sanoa fasistiseksi, mutta sen liepeillä liikkuu aineksia, joita ainakin minä karsastan. Voimia, jotka ovat suoraan pimeyden ytimestä.