Toveri Jari Niemelä on poissa

Lauantaina 13. elokuuta tuli mieltä järkyttävä viesti toveri Jari Niemelän menehtymisestä lauantain vastaisena yönä. Jarin poismeno ei olisi voinut olla yllättävämpi, olihan hän iältään vasta 54-vuotias ja keskellä mitä idearikkainta ja toimeliainta elämänvaihetta. Me tamperelaiset sosialidemokraatit olimme oppineet tuntemaan Jarin periaatteellisena ja luotettavana toverina, jonka näkemys politiikasta tavoitteellisena yhteiskunnallisena toimintana kantoi yli henkilökohtaisten etupyyteitten. Asenne, joka ei välttämättä ole kovinkaan yleinen niin tamperelaisessa kuin valtakunnankaan politiikassa. Jari saavuttikin heti Tampereen kunnallispolitiikkaan osallistuttuaan laajaa kannatusta.  Jari nousi kaupunginvaltuutetuksi vuoden 2012 kunnallisvaaleissa.  Hän oli myös Tampereen kaupunginhallituksen varajäsen ja jäsenenä yhdyskuntalautakunnassa.

 

Jari oli varsinainen kulttuurin, tiedotustyön ja politiikan moniosaaja. Ajoittain hänen työotteensa ja suuntautuminen moneen asiaan vaikutti lähes vimmaiselta. Nyt jälkeenpäin ajateltuna tuon uutteruuden tuloksena ovat saavutukset, joihin moni vaikuttajapersoona ei yllä vuosikymmeniä pitemmälläkään elämällä. Erittäin merkityksellisen jäljen Jari jätti kotikaupunkinsa Tampereen aikakirjoihin. Kirjailijana Jari keskittyi hyvin paljon Tampereen historian ja kulttuuriperinnön tallentamiseen. Jarin 21:stä kirjasta peräti 12 on tamperelaisaiheista.

 

 

Erityisen lähellä hänen sydäntään oli kotikulma Pispala ja sen esillä pitäminen. Nämä Jarin pyrkimykset konkretisoituivat näyttävästi ja monin tavoin. Hänelle olivat läheisiä Pispalaan liittyneet kuuluisuudet kuten Lauri Viita ja viimeiset aikansa moreeniharjulla viettänyt Olavi Virta. Yksi merkittävä Jarin saavutus oli Radio Pispalan synnyttäminen ja ylläpito. Sen toiminnan pyörittämiseen hän panosti ja oli syystäkin ylpeä. Jari nimittikin itseään ”radiotirehtööriksi ja kympiksi”. Tälläkään alueella Jari ei suinkaan ollut aloittelija, hänellä oli takanaan pitkä ura radiotyössä. Hän on yksi tamperelaisen Radio 957 veteraaneja ja pitkäaikaisia työntekijöitä.

 

Jari oli synnynnäinen sanankäyttäjä ja pitkän linjan toimittaja. Hän työskenteli jo 1980-luvun puolivälissä alalla niin free lancerina kuin kesätoimittajana. Vuodesta 1987 alkaen hän oli Radio 957:n toimittajana ja vuosien 1998–2012 välillä sen ohjelmapäällikkönä sekä vuosina 2000–04 TV-Tampereen ohjelmapäällikkönä. Kaupunkilehti Tamperelaisen päätoimittajana Jari työskenteli vuosina 1998–2012. Siitä lähtien hän toimi vapaana toimittajana kirjoittaen mm. kaupunkilehti Suur-Tampereeseen viikoittaisia kolumneja. Kaiken tämän rinnalla Jari tuotti merkittävän määrän kirjoja.

 

Jari on syntynyt Kokkolassa ja päässyt ylioppilaaksi Rautavaaran lukiosta. Hän opiskeli Työväen Akatemian kulttuurilinjalla vuosina 1981–83 aloittaen valmistumisvuoden syksyllä Tampereen yliopistossa legendaarisen toimittajatutkinnon opinnot. Leipätyönsä ohessa Jari toimi lukuisissa yhdistyksissä. Hän oli mm. tamperelaisen uuden suuryhdistyksen Tulevaisuusdemarit ry:n puheenjohtaja ja sen edustajana kunnallisjärjestön edustajistossa. Hänet valittiin 2011 Lauri Viita -seuran puheenjohtajaksi ja vuoden 2013 alusta Pispalan Moreeni ry:n puheenjohtajaksi. Hän oli myös Työväen Akatemian Toveriliiton hallituksen jäsen.

 

Jari palkittiin vuonna 2006 Tampereen kaupungin 1. luokan kultaisella ansiomitalilla ja vuonna 2008 Tasavallan presidentti Tarja Halonen myönsi hänelle Suomen Valkoisen Ruusun I luokan mitalin kultaristein (SVR M I kr). Hänen pitkä ja ansiokas uransa huomioitiin vuonna 2010 huomionosoituksella, kun Jari nimettiin kaupallisten paikallisradioiden Hall of Fameen.

 

Jari Niemelä oli monella tavoin tuttu toveri Hervannan demareille. Hän kävi mm. alustamassa yhdistyksen kokouksissa, teki muutaman jutun ja kohtasi meitä eri tilaisuuksissa ja keskusteluissa. Tässa Jari onnittelemassa yhdistystämme sen 40-vuotisjuhlissa Tulevaisuusdemarit ry:n edustajana yhdessä Risto Pihlajan kanssa.

 

Poistuessaan suureen tuntemattomaan Jari jätti vaikeasti täytettävän aukon tamperelaiseen yhteiskunta- ja kulttuurielämään kuten myös tamperelaisten sosialidemokraattien riveihin. Hervannan sosialidemokraattinen yhdistys ja sen jäsenet kunnioittavat hyvän toverin Jari Niemelän muistoa ja osallistuvat hänen omaistensa ja ystäviensä suruun.

 

Reino Seppänen

 

Julkaistu Hervannan sos.dem. yhdistyksen kotisivuilla  15.08. 2016