Janus-jumalan peilikuvat

 

Janus, roomalaisten kaksikasvoinen jumala tunnettiin valon jumalana, joka sulki ja avasi taivaan portit. Janus oli alun ja lopun jumala, jolta vuoden ensimmäinen kuukausi on saanut nimensä. Paljon myöhemmin syntyi Suomessa hänen nimeä kantava salainen organisaatio. Sen tehtävänä oli turvata taustavoimille mieleinen yhteiskuntakehitys. Siinä työssä kaikki oli sallittua myös elämän porttien sulkeminen vastustajiksi koetuilta.


1980-luvun alussa Janus joutui lopettamaan murhaamiset salaisella sopimuksella. Kaikkia ei luopuminen elämän ja kuoleman -herran roolista miellytä. Menetettyä valtaa halutaan takaisin. Uuden taistelun alkuna on Luopioisten kunnassa tapahtunut tuhopoltto, jossa palokunta hälytetään väärään paikkaan. Asiaa alkaa, ilman suurempaa harkintaa, selvittää vapautumisia valmisteleva sosiaalityöntekijä Bertil Wikström.


Lupautuessaan auttaa tuttua vankia, Wikström ei tiennyt, mihin tuli itsensä sotkeneeksi. Käy selville, että tuhopolton tutkinnanjohtaja on osallisena rikoksen salaamisessa. Outojen kuvioiden paljastuessa uhka Wikströmiä kohtaan kasvaa. Vapaamuurariveli auttaa toista ja kohta heitä on pelissä useampiakin, toinen toistaan vaikutusvaltaisempia. Mutta puhtaita jauhoja ei ole Bertil Wikströminkään pussissa …


Kirja kertoo rikollisten tekojen monimuotoisuudesta. Niiden tulkinnoissa ja rankaisussa keskeistä on osallisten näkökulma ei niinkään lainkirjain kirjoitettuna.

 

 

Lue arvosteluita kirjasta täältä!

 


 

Kohtauksia Janus-jumalan peilikuvat kirjasta