Vaikka olenkin eläkeukko, nyt alkaa olla kyllä mitta täynnä tämän postikonfliktin kanssa. En ymmärrä, miten tämä konflikti on voinut yleensä syntyä. Sen taustalla on monta hyvin erikoista asiaa. En ole aiemmin viitsinyt esittää näitä kiusallisia kysymyksiä, mutta nyt kyllä esitän.
Ensinnäkin, miksi Teollisuusliitto on alunperin suostunut tähän kusetukseen Voisiko liiton jämeräleukainen puheenjohtaja tai joku muu palkollinen selittää asian. Onko teollisuusliitossa tosiaankin oltu sitä mieltä, että 700 duunarin palkan alentaminen jopa 30 prosentilla on pieni juttu, kun oma liitto saa orjien työehtosopimusoikeuden ja mahdollisesti satoja uusia jäseniä!
Miten teollisuusliitto-periaatteeseen yleensä sopii tunkeutuminen aivan toiselle alalle ja palkansaajien solidaarisuuteen tunkeutuminen toisen ammattiliiton alueelle. Eiväthän postin paketinkäsittelijät eivätkä edes läpeensä kusetetut mainostenjakajat tee tehdastyötä? Onko muka niin, että työnantajapuoli voi yksipuolisesti shoppailla itselleen mieleisen sopimuksen? Minusta ei näin ole.
Palkansaajapuolen ainoa valttikortti ahneita huipputuloisia osakkeenomistajia, kusettavia työnantajia sekä häpeällisesti toimivia porvareita vastaan on ollut keskinäinen solidaarisuus. Nyt näyttää siltä, että juuri Teollisuusliitto on rumasti rikkonut tätä periaatetta vastaan. Miksi? Olisiko kyseisen liiton jäsenillä ja SAK:lla syytä lähemmin tsekata, mitä kaikkia vaikuttimia tällä erikoisen ”solidaarisuuden osoituksen” takana mahdollisesti on?
Kuinka on mahdollista, että ministeri Paateron ohjauksessa olevat työnantajapuolen rengit ja piiat ovat saaneet luvan postin pilkkomiseen ja 700 työntekijän siirtämisen kurjempaan työehtosopimukseen? Onko asiallaollut itse ministerin tai peräti pääminsiterin siunaus?
Kuinka on mahdollista, että Postin vastuullinen johto valehtelee julkisuudessa postin kilpailijoiden toimivan saman TES:n alaisuudessa, johon nyt 700 postin työntekijää ollaan siirtämässä? Onko ministeri Paatero ollut tietoinen tästä valheesta, jonka paljastivat jo postin suurimmat kilpailijat ennen menossa olevan konfliktin alkua?
On myös kysyttävä mitä painavimmalla äänenpainolla, onko yhteiskunnallisen tasa-arvon kannalta oikein, että valtion kokonaan omistaman yhtiön hallitus on koottu huipputuloisista, uusliberalisteista ja heidän lakeijoistaan? Nämä ”hallitusammattilaiset” toteuttavat räikeää oikeistolaista, palkansaajia kyykyttävää politiikkaa ilman minkäänlaista vastuuta. He ovat onnistuneet saamaan tilanteen työkiistassa umpisolmuun. Onkin ehdottomasti valittava postiin uusi hallitus eduskunnan poliittisten voimasuhteiden mukaisesti ja vieläpä kansanedustajista. Ainakin he kantavat päätöksistään poliittisen vastuun.
Tämä on siltäkin kannalta perusteltu vaatimus, koska hiljattain julkaistun tutkimuksen mukaan taloudellista eliittiä edustavalta tahoilta on selväsanaisesti ilmaistua halu ”räjäyttää” ammattiyhdistysliike hajalle. Ei voi olla kovinkaan väärin kysyä, onko Postin nykyisellä hallituksella ja työnantajaliitto Paltan toiminnalla, jotain tekemistä näiden räjäytystoiveiden täyttämisen kanssa? Ulkopuoliselle nimenomaa näyttää siltä, että postia käytetään nyt muurinmurtajana parhaillaan syntymässä olevassa suuressa työmarkkinakonfliktissa.