Foliohattu päähänkö?

Mitä ihmettä Face bookissa oikein tapahtuu.   Sitä on pidetty sananvapauden yhtenä merkittävänä uutena areenana.  Itsekin olen ajatellut näin,  kunnes olen törmännyt ongelmiin sinne kirjoittaessani.   Nuo ongelmat eivät koskaan ole liittyneet tavallista elämää koskeviin päivityksiin,  kevyeen kommentointiin tai harmittomiin postauksiin.  Kyse on aina ollut siitä, kun olen halunnut kommentoida jotakin tärkeää ajankohtaista asiaa.   Etenkin Nato ja Suomen ulkopolitiikka on ollut asioita, jotka ovat aiheuttaneet Face bookin allergisia reaktioita. 

 

Olen avoimesti kysellyt, onko FB:ssa saman kokeemuksen omaavia.  Niitä on myös muutama muukin ollut.  Toisaalta minut on leimattu ”foliohatuksi” eli eräänlaiseksi vainoharhaisuutta potevaksi.  No, sairashan ei aina itse tunnista tilaansa, etenkin kun kyse on mielenterveydestä.  Toisaalta olen elämässäni pyrkinyt muodostamaan käsitykseni asioista ja ilmiöistä objektiivisuuteen pyrkivän analyysin kautta.  Tässä on suuresti minua auttanut koulutukseni ja yhteiskuntatieteellinen orientaatio.  Arvioita minusta ja arvioideni oikeaan osumisesta lienee monenlaisia. Itse arvostan ja otan huomioon johdonmukaisen ja perustellun kritiikin.  Vittuiluun kykenee kuka tahansa ääliö, joskin sen voi tehdä myös älykkäästi…

 

Foliohattu taas päähän?

Miten vain, mutta tänään,  maanantaina 12. syyskuuta 2016, yritin postata  FB-sivulleni Erkki Tuomiojan kirjoituksen Ulkopoliittisen instituutin ns. ”selvityksestä”, jota myös jopa tutkimuseksi on nimitetty. Homma ei onnistunut olettamallani tavalla, vaan sain vastaukseksi seuraavan tekstin:

”Tässä viestissä on turvajärjestelmiemme estämää sisältöä.
Jos olet mielestäsi saanut tämän iloumoituksen virheellisesti, kerro siitä
meille.

 

Linkki juttuu on:

UPI:n Venäjä-raportti – tutkimus, selvitys vai mielipide?

 

Koska Tuomiojan teksti oli jo hänen itsensäkin toimesta postattu FB:iin se ei voinut ollt ”turvajärjestelmien” estämää sisältöä,  vaan kyseessä oli minun kirjoittaman teksti.  Kun sitten liitin po. tekstin ”Sosialidemokratia Suomessa” FB-ryhmän kautta, julkaisu onnistui, kuten myös kirjoittamani Tuomiojan jutun kommentointi.

 

Seuraavassa FB:n Turvajärjestelmien vaaralliseksi kokema teksti:

 

FB:n turvajärjestelmien sensuroimaa

Käsitykseni Erkki Tuomiojasta on vuosien mittaan muuttunut paljonkin. Viimeisin ärtymys liittyi hänen toimintaansa ulkoministerinä ollessaan, kun ns. ”isäntämaasopimus” runnottiin läpi. Siinä spektaakkelissa Tuomiojan käytös oli ala-arvoista.

Tunnustan avoimesti, että Tuomioja on erittäin älykäs ja monipuolisesti lahjakas mies.  Tuo lahjakkuus näkyy niin hänen poliittisessa toiminnassaan kuin tutkijana.  Kirjoittajanakin Tuomioja on mielenkiintoinen.  Hän on nyt yhtenä merkittävänä kansainvälisen politiikan asiantuntijana uskaltanut sanoa suorat sanat Ulkopoliittisen instituutin viimeisimmästä tekeleestä, jonka edellinen hallitus siltä tilasi.

Tuomiojan puheenvuoro asiasta on äärimmäisen tärkeä, koska UPI:n röyhkeä toiminta ei näytä palaavan aidon tutkimuksen raiteille.  Tiedon tuottamisen sijasta tämä veronmaksajien rahoittama laitos on sen johtajan Leuka-Tiilikaisen johdosta ja ansiosta ottanut tehtäväkseen vaikuttaa disinformaation avulla päättäjiin ja kansalaismielipiteeseen. Kansanvaltaisessa yhteiskunnassa se on aivan uskomattoman härskiä toimintaa.  Voi vain kysyä, mitkä ovat ne vaikutusvaltaiset voimat ja tahot, joiden tukeen luottaen UPI toimii.  Tulevaisuus tullee ehkä avaamaan tätä verhoa paljastaessaan yhden suomalaisen yhteiskunnallisen tutkimuksen alennustilan.

Olen erittäin tyytyväinen siitä,  että Erkki Tuomiojan kirjoitus on yksi uusi lenkki siinä todisteketjussa,  joka tukee omaa mielipidettäni Ulkopoliittisen instituutin itselleen ottamasta propagandistin roolista.  Tuo rooli on luonteeltaan ja sisällöltään aivan samanlainen ja samantasoinen,  kuin erään toiselle laidalle sijoittuvan ”räikön räähkän” Venäjää kritikittömästi nuoleskelevan dosentin sepustukset.  Se ero toki on, että dosentin tuotoksia me veronmaksajat emme kustanna ja toisaalta ne saavat mediassa arvoisensa tuomion.  Valitettavasti UPI:n toimintaa media sukii myötäkarvaan. Voi vain arvailla miksi.

 

Reino Seppänen

12.09. 2016