Aamulehden kolumni, joka muistetaan

Aamulehti jatkaa sanallista luokkataistelua porvariston rintamassa. Nyt on laitettu asiapojaksi Aki Taponen -niminen kolumnisti mollaamaan pääministeri Antti Rinnettä. Aki-herra tekee kyllä parhaansa porvarillisen taden talikoimisessa pääministerin niskaan, mutta valitettavasti eväät eivät vain siihen riitä.

Pitäisi näet olla jotain tietoakin porvarillisen uhon todistamiseksi. Hänen tämän päivän lehteen (23.11.2019) kirjoittamasta lainattakoon seuraava katkelma ”Valtionyhtiössä se on (puuttuminen työriitaan) pääministerin vallassa, mutta muilta osin lupaus voi osoittautua katteettomaksi. Ellei siten tarkoitus ole puuttua kansainvälisten sopimustenkin turvaamaan yhdistymisvapauteen.”

Nyt on kuumassa kaalissa menneet niin puurot kuin vellit sekaisin marsalkka Mannerheimin vorschmackin kanssa. Kirjoittajan innoittajana lienee ollut elälkkeellä olevan entisen presidentin Jorma Saloheimon outoa lausuntoa. Sillä ei tosin ollut mitään tekemistä ”yhdistysmisvapauden” kanssa, jonka kolumnisti Taponen jostain minulle avautumattomasta syystä sotkee pääministerin lausumaan. Jos jonkin tahon yhdistysmisvapautta tässä on loukattu, niin PAU:n jäsenten, koska työnantaja on yksipuolisesti sanonut irti työehtosopimuksen, yrittäen siten pakottaa heidät yhteyteen työnantajapuolen Medialiiton kanssa.


Kirjoituksessaan Taponen näkee pääministerin ”ulostulon SDP:n laskevan kannatuksen” seuraukseksi. Minä taas ymmärrän sen ennen kaikkea kokeneen työmarkkinajuristin haluna lopettaa ahneiden työnantajien röyhkeät kikkailut työehtosopimuksilla ja vastuuttomat yhteiskuntarauhan järkyttämiset. Sille ei ole olemassa mitään esteitä, kuten Saku Timonen eräässä Apu-lehden blogissaan kertoo.  Timonen on, kuten tunnettua lakimiehiä hänkin.


Pikkunäppärästi kolumnisti Taponen yrittää nivoa Sari Sairaanhoitajan tulevan työtaistelun pääministerin työmarkkinoihin puuttumisena. Eiköhän tuo Sari Sairaanhoitajan palkkahommat hoidu kokoomuksen eväin. Koko Sarihan oli taannoisen kokoomuspomon, Jyrki Kataisen ja hänen puoluesihteerinsä Taru Tujusen, keksimä ja läpiviemä hanke.  Hanke, joka avasi palkankorotusten vuon tuolloisilla työmarkkinoilla ja sai vientiyrityksen vuorineuvokset repimään istumalihaksiaan sekä myöhemmin syvän taantuman Suomeen. Kokoomuksella on ainakin moraalinen velvoite hoitaa Sari Sairaanhoitajan palkka-asiat kuntoon, koska se kerää valtaosan sairaanhoitajien äänistäkin.


Aamulehden ja Aki Taposen tuomitseva ihmettely pääministerin puuttumisesta työmarkkina-asioihin on kyllä outoa, jopa tosi röyhkeääkin. Muistakaamme, kuinka Aamulehti oli yhdessä rintamassa muun ”arvovapaan ja puolueettoman” median kanssa puolustamassa edellisen pääministeri Juha Sipilän oikeutta puuttua työmarkkina-asioihin. Johtuikohan se siitä, että puuttuminen koski palkansaajapuolen nöyryyttämistä KIKY-kikkailulla ja uhkailuilla lakien säätämisestä?  Nyt siis puuttumisen suunta on väärä, mistä lehden vihat.


Arvoisa Aamulehti! Toimintanne on läpinäkyvää työmarkkinoiden toisen osapuolen etujen puolustamista. Se toki kuuluu sananvapauteen, onhan lehtenne omistajatahoistakin merkittävä osa juuri tuohon rikkaiden yhteiskuntaluokkaan kuuluvia. Mutta tehkää nuo  kusetuksenne edes ammattitaitoisesti!  Tällaiset puolivillaiset ja ongelmiin perehtymättömät kolumnistit loukkaavat typeryyksillään asioiden tasolla olevia lukijoita!

 

Reino Seppänen