Työväenmuseon Werstaan näyttelyitä 2020

ETY:n historiakerho vieraili tiistaina 10.03.2020 Työväenmuseo Werstaalla. Varsinainen kohde oli näyttelyt ”Muistoja Finlaysonilta – tehdasalue 200 vuotta” ja ”Nimettömät 120 vuotta”.  Kumpikin näyttely liittyi saumattomasti edellisen historiakerhon teemaan Tampereen kutomateollisuudesta. Näiden kahden näyttelyn lisäksi oli mahdollisuus tutustua ”Vapauden museoon”, joka kertoo maamme itsenäisyyden ajan historiasta tavallisen kansan näkökulmasta.

Kaikki kolme näyttelyä on tutustumisen arvoisia. Erityisesti suosittelen Vapauden museossa käyntiä.  Sen runsas, visuaalinen näytteillepano kertoo ytimekkäästi sen valtavan kehityksen, joka Suomessa on tapahtunut 100 vuoden aikana, siis historiallisesti ajatellen hyvin lyhyen ajanjakson aikana.  Kuvat, näyttelyesineet, videot ja äänitallenteet tuovat eri vuosikymmenet ja niiden tapahtumat suorastaan iholle.  Vapauden museo haastaa kävijänsä pohtimaan nykyistä vapautta tai vapauksia, sitä mitä uhrauksia jouduttu tekemään niiden saavuttamiseksi ja puolustamiseksi.

 

 

Muistoja Finlaysonilta – tehdasalueen 200 vuotta           21.2.2020 – 6.1.2021

 

 

Muistoja Finlaysonilta -näyttely on myös kiinnostavasti toteutettu kokonaisuus, jossa tehdas, sen synty, kasvu ja toiminta eri aikakausina herätetään houkuttelevasti eloon.  Tarinat teksteinä, kuvina ja ääninäytteinä kertovat aidosti tehtaalaisten työstä, arkielämästä ja myös vapaa-ajasta.  Oli yllättävää nähdä kuinka paljon erilaista tietoa ja materiaalia oli saatu kerättyä kokoon tämän teeman ympärille.  Näyttely on upea kunnianosoitus Finlaysonin tehtaalle, tuolle Tampereen kehityksen ja kasvun lähtölaukaukselle sekä tehtaan lukuisten työläissukupolvien työlle.

 

 

 Yhteisögalleria Komuutti  –  Nimettömät 120 vuotta

 

Werstaan yleisögalleria Komuutissa on pienimuotoinen näyttely, jonka keskipisteenä on naisten alusvaatteiden kehityksen esittely.  Näyttely kertoo myös sen, miksi naisten alushousuja kutsutaan ”nimettömiksi”.  Ajan häveliäisyys esti lausumasta ääneen niiden nimeä ja käyttötarkoitusta.  Tosin niiden käyttöhistoria on suhteellisen lyhyt ja alkaa vasta renessanssin ajalta. Alushousuja pidettiin kuitenkin hyvin riskiarvelluttavina vaatekappaleina, olivathan ne suorassa kosketuksessa naisen intiimialueeseen.  Tämän vuoksi niitä oli jopa sopimatonta käyttää. Asenteiden vuoksi alushousuja käyttivät 1800-luvun puoliväliin asti lähinnä prostituoidut ja pikkutytöt. Myöhemmin käyttö siirtyi ns. ylemmiltä luokilta tavallisen kansan piiriin, joka sekin suhtautui paljolti varauksellisesti moisiin kapistuksiin.

 

Alussa oli vain hame ja nainen. Alushousut puuttuivat. Sitten kehitettiin vaatekappale, jossa jalkoväliin oli jätetty aukko erilaisia fyysisiä tarpeita varten. Myöhemmin aukko umpeutui, mutta housujen lahkeiden pituus jäi miesten vastaavaa vaatekappaletta lyhyemmäksi.

 

Trikooteollisuus toi nimettomiin uudenlaista eleganssia ja kepeyttä. Kylmiä ilmoja varten tarvittiin myös lämpimämpiä tuotteita.

 

Kuvan pöksyjen kohdalla jo nykyaikaa lähempänä. Käyttömukavuus ja lämmön tuottaminen jäivät sivuseikoiksi näyttävyyden ja seksikkyyden tullessa pääasiaksi. Nimettömät pienenivät vuosi vuodelta ja kehitys on näyttänyt jatkuvan. Asiaan liittyvä kasku kertoo, miten ennen täytyi naisen alushousuja raottaa, että näkisi pyllyn. Nyt taas täytyy raottaa pyllyä, että näkisi alushousut.

 

”Muistoja Finlaysonilta – tehdasalueen 200 vuotta” -näyttely on avoinna Werstaalla 21.02. 2020 – 06.01. 2021.

”Nimettömät 120 vuotta” -näyttely on avoinna kuluvan kuun loppuun eli 29.03.2020 asti.

 

Reino Seppänen