Néstor – tunnetuin Kanarian taiteilijoista

Käydessämme vaimoni Tarjan kanssa helmikuun 2017 alussa Las Palmasissa vietimme yhden kokonaisen päivän tutustumalla kaupunkiin omatoimisesti Hop on, hop off -kiertoajelulla. Hintaan kuului mm. pääsylippu museo Nestoriin. Tietämättä lainkaan mistä on kyse, hyppäsimme kyllä pois oikealla pysäkillä, mutta itse museon löytäminen oli vaikeaa heikon opastuksen ja karttaan merkityn väärän kohdan vuoksi. Sitkeän etsimisen ansiosta löysimme vihdoin perille ja vaiva kyllä kannatti.

Jo itse, vuonna 1956 valmistunut museokokonaisuus oli vaivan väärti. Ehkä vielä yllätävämpää oli tutustua itse taiteilijaan, Néstor Martín-Fernández de la Torreen, joka paikallisesti ja laajemminkin Espanjassa tunnetaan yksinkertaisesti etunimellään Néstor. Tosin hänen tuntemuksensa on huono meillä Suomessa, mikä näkyy hänen nimensä puuttumisena suomenkielisen Wikipedian sivuilta. Vaikka nimi on jäänytkin täällä suurten espanjalaisten maalarien varjoon, on Nestor kuitenkin tutustumisen arvoinen tuttavuus. Hänen töissään löytyy Kanariansaarten henki ja luonnon omaperäisyys. Tämä tutustuminen vahvisti omaa käsitystäni siitä, että aito taiteilija, olipa hänen välineensä ja keinonsa kuvata ihmistä ja elämää mikä tahansa, yhtyy suureen kansainväliseen kuoroon vain omalla pohjaltaan ja perinteestään ponnistaen.     

 

Néstor Martín-Fernández de la Torre, syntyi neljäs toukokuuta 1887 Las Palmasissa. Hänestä tuli tunnetuin kanarialaisista maalareista, jonka tyylin sanotaan olleen oman aikansa modernismia, yhtä hyvin Art Decoa kuin symbolismia. Toisaalta hän tallensi paljon runsaissa akvarellitöissään tuolloista kansanelämää Kanariansaarilla pyrkimättä varsinaisesti mihinkään kansantieteellisiin tavoitteisiin . Néstor toimi myös suunnittelijana teatterissa laatien näytäntöihin niin lavastus- kuin puvustuskuvitusta. Erityisen hätähdyttäviä ja itselleni heikosti avautuvia olivat hänen symbolistiset työnsä, jotka mielikuvituksellisuudessaan vaatisivat tällaiselta taiteen diletantilta runsaasti aikaa porautua tekijän ilmaisun tavoitteisiin. Néstor teki meihin myös muotokuvamaalarina syvän vaikutuksen. Myös ihmiskehon kuvaajana hän on mestari. Tosin hänen tapansa kuvata oman lajimme seksuaalisuutta väkinäisissä asennoissa lähenivät mielestäni muinaista hellenististä esitystapaa. Ehkä siihenkin sisältyi jokin sanoma, jota en vain osannut lukea?

 

 

Néstor sai aiheensa ja motivaationsa paljolti kotisaariensa luonnosta, kansasta ja perinteistä. Siinä mielessä hän oli aito Kanarinsaarten poika. Kuvassa Néstor ja kaksi naista perinteisissä kanarialaisissa asuissa.

 

Néstorin taiteellinen taipumus ja kyvyt havaittiin jo lapsena. Hänen alan opintonsa alkoivat jo seitsemänvuotiaana Las Palmasin Colegio San Agustínissa. Siellä hänen opettajanaan toimi espanjalainen maisema- ja merimaalari Eliseo Meifrén. Viisitoistavuotiaana Néstor sai apurahan Madridissa opiskelua varten, mutta Akatemian pääsykokeet olivat hänelle liian vaikeat. Nestor perehtyi kyllä jo tässä vaiheessa Museo del Pradon kokoelmiin. Myöhemmin hän sai paikan Rafael Hidalgo de Caviedesin  (1864-1950) oppilaana. Vartuttuaan Néstor matkusteli laajasti tutustuen Pariisin, Lontoon ja Brysselin museoihin ja taiteilijoihin. Hän kehitti samaan aikaan tekniikkaansa yhä täydellisemmäksi. Pariisissa Néstor suunnitteli teatterilavasteita ja puvustusta.

 

Vuonna 1907 hän perusti ateljeen Barcelonaan ja seuraavana vuonna Néstor piti ensimmäisen näyttelynsä kaupungin tunnetussa Equestrian Circlessä. Hän saavutti Euroopassa kuuluisuutta ja jatkoi pitämällä näyttelyitä Pariisissa,  Lontoossa sekä Madridissa, mutta myös latinalaisessa Amerikassa. Vuonna 1915 hän debytoi teatterisuunnittelijana luoden  erilaisia puvustuksia  Manuel de Fallan esityksessä El amor brujo Madridissa. Néstor  siirsi ateljeensa Pariisiin vuonna 1928, missä tuotti enimmäkseen baletin, oopperan ja muiden produktioiden kokonaisuuksia mukaan lukien niiden puvustus.

 

Euroopan metropolit jätettyään Néstor teki retkiä Espanjan siirtomaihin Afrikassa. Hän palasi niiden jälkeen syntymäkaupunkiinsa Las Palmasiin jonne perusti myös atejeensa vuonna 1934.  Tänä aikana hän tuotti maalauksia ja sistustussomisteita Casino de Tenerifeen  Santa Cruzissa ja Teatro Pérez Galdósiin Las Palmasissa. Néstor aloitti näinä aikoina myös kampanjan Kanariansaarten matkailun edistämiseksi. Tälle produktiolle hän antoi nimen ” Tipismo (maalauksellisuus). Néstor Martín-Fernández de la Torre kuoli kuitenkin äkillisesti, kesken tuotteliasta luomiskauttaan, sairastamansa keuhkokuumeen komplikaatioihin.  Häneltä jäi loppuun viemättä useita suuria projekteja. Niistä merkittävin oli kuvalline teossarja Poema de los Elementos (runoelma luonnonvoimista). Sen kaksi osaa Poema de la Tierra (runoelma maasta) ja Los Poemas del Atlántico  (runoelma Atlantista) ovat kunnianosoitus Kanariansaarille ja sen monimuotoiselle luonnolle. Teoksissa sanotaan heijastuvan moderni estetiikka ja taiteilijalle tyypillinen symboliikka.

 

Taiteilijan töitä esittelevä ja säilyttävä Museo Néstor vihittiin käyttöön vuonna 1956 Las Palmasin keskustassa. Tämä upea kulttuurikompleksi kantaa nimeä Pueblo Canario eli Kanarialainen kylä. Kokonaisuuden suunniteluun osallistui myös Néstor  itse ja sen vei loppuun hänen  hänen arkkitehtiveljensä Miguel Martín-Fernández de la Torre.  Hankkeen alkuperäisenä tarkoituksena oli perustaa Kanariansaarille taiteille ja matkailulle omistettu kompleksi.

 

 

Museo Néstorin sisäänkäynti (kuva: Reino Seppänen)

 

 

Pueblo Canaria. Portti sisäpihalle, missä museo sijaitsee  (kuva Reino Seppänen)

 

 

Näkymä sisäpihalle museon ovelta (kuva Reino Seppänen)

 

 

Yksityiskohta Pueblo Canarion sisäpihalta (kuva Reino Seppänen)

 

 

Näkymä Museo Néstorin ala-aulasta.

 

Néstor Martín-Fernández de la Torre kuten veljensä arkkitehti Miguel edustivat espanjalaisen luokkayhteiskunnan eliittiä. Siten heidän lähtökohtansa oli useita kolleegoitaan paremmat. Tämä ei kuitenkaan voi olla este antamasta tunnustusta heidän kyvyilleen luoda uutta ja esteettisesti kaunista. Kestävää taidetta voi syntyä toki ilman nälkää ja vilua. Kumpaakin veljestä näyttää kannustaneen syvä kiintymys omaan kotiseutuun ja sen kulttuuriin. Néstor oli aikansa uudistaja, jonka maine latinalaisen kulttuurin maissa on kestävällä pohjalla, mutta meillä hän on valitettavasti jäänyt vähemmälle kiinnostukselle. Tämä on monesti provinsiaalisen taiteen ja miksei myös monen muunkin asian kohtalona. Eikä muuten aivan outo asia meidänkään maamme ja etenkin sen kulttuurin tunnettavuuden kohdalla…

 

Reino Seppänen

Néstoriin liittyviä linkkejä, joiden kautta voi katsoa myös hänen töitään:



Museo Néstor: la huella de un artista integral


https://commons.wikimedia.org/wiki/Category:N%C3%A9stor_Mart%C3%ADn-Fern%C3%A1ndez_de_la_Torre

http://www.laspalmasgc.es/mnestor/index.php

http://bajoelsignodelibra.blogspot.fi/2011/11/nestor-martin-fernandez-de-la-torre-un.html