Italiaan ja Sorrentoon suuntautuneella matkallamme kävimme puolisoni Tarjan kanssa tutustumassa Vesuviuksen vuonna 79 tapahtuneen purkauksen Pompeijissa. Tuo puolen päivän käynti kaupungin raunioilla jäi pintaraapaisuksi suhteessa esiin kaivetun kaupungin kokoon. Meille Pompeijin alueen kerrottiin olevan kooltaan noin 66 hehtaarin suuruinen. Siitä on saatu kaivettua tuhkan ja hohkakivien alta esille noin 45 hehtaaria. Ajatelkaa, mikä valtava työ! Meidän tekemä kierros kaupungissa tapahtui noin siitä viidesosaan suuruisen alueen sisällä. Mutta jo tuolla kierroksella esiin nousi monta kiehtovaa ja mielenkiintoista kohdetta. Yksi niistä oli kaupungissa työskennelleiden arkeologien Menanderin taloksi nimeämä kohde.
Menanderin talo (italiaksi Casa del Menandro) oli arkkitehtuuriltaan, sisustukseltaan ja sisällöltään yksi antiikin Pompejin rikkaimmista ja upeimmista taloista, mutta sitäkin upeampia palatseja kaupungissa toki on ollut. Nimensä talo on saanut ateenalaisen näytelmäkirjailijan Menandroksesta, latinaksi Menander. Kiinteistöä kutsutaan ”Menanderin taloksi”, koska siellä on hyvin säilynyt antiikin kreikkalaisen dramaatikko Menanderia kuvaava fresko pienessä huoneessa peritylen vieressä. Kuvan mies on lukemassa erästä Menandroksen käsikirjoitusta.
Talokokonaisuuden pinta-ala on noin 1 800 neliömetriä. Tuo massa viekin suurimman osan tontin pinta-alasta. Menanderin talo on ollut suuri varakas koti. Jo esiin kaivettaessa havaittiin, että rakennuksen omistajan on täytynyt olla politiikkaan osallistuva aristokraatti, jolla on hyvä taidemaku. Talo kuului Quintus Poppaeukselle. Hän oli keisari Neron toisen vaimon Poppaea Sabinan sukulaisia. Talo kaivettiin esiin marraskuun 1926 ja kesäkuun 1932 välisenä aikana.
Talon vanhin osa koostuu suhteellisen vaatimattomasta atriumista (asunnon päätila), jonka vieressä on 250 eKr. rakennettuja huoneita. Noin 100 vuotta myöhemmin rakennus modernisoitiin; tuffikoristeita käytettiin sisäänkäynnin ovessa ja tablinumissa (numero 18) eli huoneessa, missä talonisäntä työskenteli ja otti vastaan vieraansa. Keisari Augustuksen aikana rakennusta muutettiin huomattavasti; peristyyli, talon sisäpiha, rakennettiin purkamalla viereisiä rakennuksia. Pienen kahdeksanpylväisen atriumin ympärille olevaan tilaan luotiin upeasti sisustettu lämpökylpylä. Kylpyammeen puuttuminen caldariumista (lämpöhuoneesta) viittaa siihen, että se ei olisi ollut käytössä vuonna 79 tapahtuneen Vesuvius-vuoren purkauksen aikana.
Talon keskellä on sisäpiha eli peristyyli . Sen oikealla puolella sijaitsee keittiö (numero 50) ja kylpyhuone. Peristyylin vasemmalla puolella on suuri ruokahuone, triclinium eli ruokasali (numero 18), joiden takana ovat palvelijoidentilat. Takana pihalla on myös talli, jonka ympäriltä löytyy muita tiloja. Trikliniumin puolella ovat talon prokuraattorin, (esimiehen /talon ”isännöitsijän”) tilat.
Atriumissa on nähtävissä jälkiä huomionarvoisesta neljän tyylin maalauksesta mm.maisemia ja metsästyskohtauksia. Nurkassa lähellä sisäänkäyntiä on jälleen pieni temppelin mallinen lararium, (numero 2) eli paikka, missä roomalaiset pitivät kotijumaliaan. Atriumin vasemmalle avautuvalla alueella on kolme kohtausta Troijan valloituksesta: Laocoonin ja hänen poikiensa kuolema; Troijan hevonen ja Cassandra; Menelaus, Helen ja Cassandra; sekä Ajax.
Peristyylille avautuvien huoneiden koristeet ovat kiinnostavia ja samoin lattiamosaiikit kuvauksineen Niililtä. Peristyylin takaosassa olevien seinien syvennykset ovat täynnä koristeita. Tältä suunnalta löytyy myös Menanderin kuva, josta talo on saanut löytymisensä jälkeisen nimensä. Hahmolla on nide / kirja vasemmassa kädessään.
Kannattaa kiinnitää huomio myös teatterinaamioihin ja metsästyskohtautauksiin, jotka sisältävät Dianan ja Actaeonin hahmot. Venuksen kuvan yhteydessä on pieni maalaismainen pöytä. Puoliympyrän muotoiseen kappelissa on taas pieni alttari, imagines maiorum, esi-isien rintakuvien palvontaa varten.
Peristylen oikealla puolella sijaitsee talon calidarium eli huone kylpemistä varten. Sen koristelussa on nähtävissä mosaiikkia ja maalattuja stukkeja . Vuonna 1930 talon kellarihuoneista löydettiin peräti 114 hopeaesinettä ja lukuisia haavoittuvia kolikoita. Hopea-aarre on nyt esillä Napolin argeologisessa museossa.
Tutkijat ovat myös olettaneet, että vähän ennen purkausta talon eri paikoissa olisi tehty uudistustöitä. Siihen viittaavat kuulemma kaivauksissa esille tulleet stukkotäytetyt amforat ja väliaikainen uuni. Myös arkielämään kuuluvien esineiden, kuten ruokaan liittyvien, puuttuminen viittaa samaan oletukseen. Oletusta tukee rakennusmateriaalien esiintyminen kuten myös paikalta löytynyt tuon ajan tuorein kolikko, joka on vuodelta 37 jKr. Koko talo näyttää käyneen läpi käyttömuutoksia ja osittaista asumattomuutta ennen purkauksen aiheuttamaa tuhoa.
Kaivauksissa löydettiin kuitenkin purkauksen uhreja monesta kohtaa rakennuskompleksia. Kuolleita kerrotaan löytyneen kaikkiaan kolmekymmentäneljä ihmist ä ja yksi koiran luuranko. Käytävillä löydettyjen ruumiiden mukana löydettiin lamppuja, hakkuja sekä lapioita, joten kuolleet saattoivat olla ryöstämässä aarteita sen jälkeen, kun omistajat olivat lähteneet talosta. Silloin surma oli kohdannut heitä ehkä viimeisten purkausten aikana. Jos he olivat rosvoja, heiltä jäi kuitenkin löytämättä taloon kätketty hopea-aarre, jonka voi nähdä nyt siis Napolin arkeologisessa museossa.
Reino Seppänen
Kirjoituksessa käytettyä latinankielen termistöä
- Atrium oli antiikin ajalla roomalaisen asunnon päätila. Atriumiin tuli valo ja vesi sen katossa olevasta aukosta.
- Tablinum oli antiikin Rooman talossa isännän työ- ja vastaanottohuone.
- Peristyyli = peristyle on kreikkalaisessa ja roomalaisessa arkkitehtuurissa rakennuksen sisäpihaa ympäröivä pylväikkö ja pylväikkökäytävä, ja laajemmassa merkityksessä koko kyseisen kaltainen sisäpiha. Arkaaisempi nimitys peristyylille on tetrastoon.
- Triclinium on muodollinen ruokasali roomalaisessa rakennuksessa. Sana on otettu kreikan sanasta triklinion – sanoista tri-, kolme ja klinē, joka oli leposohva.
- Lararium = roomalaisessa kodissa talon osa, joka on varattu kotijumalien pyhäkköksi tai kappeliksi. Roomalaisessa kodissa oli kotijumalien pyhäköksi tai kappeliksi varattu paikka.
- Imagines maiorum = alttari esivanhempien kuvien pavontaa varten
- Calidarium = huone, jossa oli kuuma kylpyamme ja jota käytettiin roomalaisessa kylpylässä.