Marssin tahtiin

Vuonna 1905 tapasi kaksi keisaria, toisensa Karjalan Kannaksella Koiviston edustalla.  Kyseessä oli Venäjän tsaari Nikolai II:n ja Saksan keisari Wilhelm II:n.  Tapaaminen tapahtui paikkakunnan saaristossa eli laivassa.  Nikolai tuli tapaamiseen keisarillisella huvijahdilla ”Polarnaja Svesdalla” eli Pohjantähdellä.  Saksan Wille taas ”Hohenzollern”-jahdillaan.  Laivat olivat ankkuroituneet lähelle toisiaan Wilhelm saapui höyrypurrellaan Nikun paatilla ja Nikolai piipahti protokollan vaatimuksen mukaan omallaan purrellaan Willen laivassa.  Wilhelmillä oli mukanaan pieni sotalaivastokin, nimittäin risteilijät ”Berlin“ ja ”Prinz Adalbert“, lähettilaiva ”Sleipner“ ja pari torpedovenettä.

 

Jaa, miksikö minä tällaisia höpisen?  Juolahti vaan tuossa päivällä mieleen, kuunnellessani propagandaradio YLE:n lähetyksessä tulleen yhden mielimarssiani, ”Suomalaisen ratsuväen marssi 30vuotisessa sodassa” esitystä.  Sitä soitteli ruotsalainen pumppu Tukholmassa kikkarapäisen presidenttimme (entinen kokoomuspoliitikko, minkä kyllä huomaa) kunniaksi.  Olin kuulevinani historian siipien havinaa, vai lieneekö ollut kyseessä kuolemanenkelin siivet?  Oli kun reilut 213 vuotta olisi pyyhkäisty pois.  Jälleen on Suomi voimissaan ja voidaan vainolaisen hurmehella peittää maa, kuten aikoinaan satojen vuosien ajan Ruotsin kuningaskunnan puolesta.  Tosin loppupelissä, sitä omaa hurmetta taisi valua vihollisen mahlaa enemmän maanpeitoksi? Tämän Nato-option hyödyntämisen jälkeen on koko joukko muitakin mahdollisuuksia, kuin Ruotsi tarjolla nuorukaisille, joiden kuolla kuuluu meidän vanhojen ukkojen sijasta.

No, syrjähdin hieman asiasta.  Piti näet kertoa, että näiden kahden keisarin mielimarssien kerrottiin tuolloin olleen tuo em. marssi, joka myös ”30vuotisen sodan marssina” tunnetaan.  Toinen taas oli ”Porilaisten marssi””, jota komeampaa ainakaan minä en tiedä.  Sopii nyt sitten arvailla, kumpi oli kummankin keisarin mielimarssi.  Tämä on tarina, jota levitettiin kovasti ns. suojeluskunta-aikana isänmaallisen uhon nostattamiseksi.  Sopinee se varmaan tämän Nato-Sannankin aikaan?  Uhoahan sitä nytkin on kovasti nostatettu.  Jo ennen tätä Nato-päätöstä.  Minäkin marssin elämäni ensimmäisen kerran vappukulkueessa ”Parolanmarssin” tahdissa.  Lieneekö sitä tehty lainkaan Tampereella sitten SS-miesten paluujuhlien 1943?  Marssiinhan oli sanat laatinut tunnettu työväenmies Reino Hirviseppä,  entinen Palmgren, joka tunnetaan myös nimimerkillä ”Palle”.  Hänen kuuluisimpia musiikkitaiteen luomuksiaan oli kappale ”Silmien välliin ryssää”, joka näemmä puheista ja uhosta päätellen on jälleen nousevia hittejä.

Nuo edellä mainitut keisarit solmivat muuten hyvin itseohjautuvasti ns. ”Koiviston sopimuksen”, jolla ei taas ole mitään tekemistä maanmainion presidenttimme Mauno Koiviston kanssa.  Kyseinen sopimus oli sotilaallinen yhteistyösopimus ja se aiheutti paskahalvauksen kummankin maan yleisesikunnissa sekä ulkoministeriöissä.  Sopimuksen tekstiä ei julkaistu kuin vasta 1917 vallankumouksen jälkeen ja molemmat korkeat osapuolet dementoivat sen hiljaisuudessa. Nyt kaikki epähistorialliset jossittelijat ja kolpakkostrategit pohtimaan, mitä olisikaan voinut tapahtua, mikäli sopimus olisi pitänyt.  Muttä älkää kertoko aivoituksianne minulle, pliis!

 

Reino Seppänen