In memoriam Olavi Seppänen

Olavi Seppänen, yksi sukuseuramme Antti Seppäsen jälkeläiset ry:n perustajista jaseuran kunniajäsen nukkui pois kotonaan Jämsässä lauantaiyönä 24. syyskuuta 92-vuoden ikäisenä.  Olavi on syntynyt Valkjärven Tarpilassa 28.07 1930. Hän vietti lapsuutensa Valkjärvellä aina talvisotaan asti, jolloin perhe lähti ensimmäiselle evakkotaipaleelleen.  Olavin isä kaatui sodassa ja haudattiin Valkjärven hautausmaalle, jonka sankarihaudat hävitettiin Valkjärven joutuessa sodan voittajan haltuun.

 

Sotien jälkeen perheen evakkotaival päättyi eri vaiheiden jälkeen Jämsään, josta muodostui yksi suurehko siirtolaisten keskus.  Jämsään päätyi näet lähes 2 000 Karjalan evakkoa.  Olavi pääsi töihin Yhtyneiden Paperitehtaiden palvelukseen Kaipolan tehtaan valmistuttua vuonna 1952.  Hänen työurastaan Kaipolan paperitehtaalla muodostui pitkä.  Se kesti aina Olavin eläkkeelle jäämiseen asti.  Tuo työrupeama näyttää olleen Olaville tärkeä.  Siihen liittyvistä asioista, ihmisistä ja tapahtumista hänellä riitti kerrottavaa.

Olavilla ja hänen perheellään oli Jämsässä pieni maatila.  Sen töistä etenkin metsänhoito ja metsurinhommat olivat Olaville mieluista puuhaa varsinaisen leipätyön ohella. Kunnon vielä salliessa uinti kuului myös hänen harrastuksiinsa. Olavi oli elämälle avoin mies.  Häntä kiinnostivat monet aiheet, joista yhteiskunnalliset asiat olivat ehkä lähimpiä.  Hän toimi mm. työpaikkansa luottamusmiehenä ja otti terävästi kantaa myös ajankohtaisiin tapahtumiin.  Karjala ja Seppäsen suvun tutkiminen olivat lähellä hänen sydäntään.  Olavi teki useita matkoja synnyinsijoilleen Valkjärvelle ja laajemminkin Kannakselle.  Omia ja läheistensä raskaita kokemuksia Olavi kertoi ”Keski-Suomen karjalaisten evakkotarinoita” -kirjassa.

 

Olavi Seppänen kuului Myhkyrilän Seppästen Matti Martinpojasta (1789–1865) juontuvaan sukuhaaraan.  Haara hävisi kokonaan Myhkyrilästä 1830 luvulla tapahtuneessa diasporassa.  Matti Martinpoika ja kaikki hänen viisi lasta lähtivät kylästä.  Matin viidestä lapsesta toiseksi nuorimmainen Ville Matinpoika muutti kahden muun veljensä tavoin Valkjärven Tarpilaan. Tämän Villen jälkeläisiä oli myös Olavi.  Hän oli aikoinaan selvittänyt, osin asiakirjoin, Villen jälkeläisiä ja kertoi mielellään heidän vaiheistaan kiinnostuneille.

Olavi oli tärkeä ja aktiivinen toimija sukuseuraamme perustettaessa.  Sen syntyminen vuonna 2011 oli hänelle suuri ilonaihe.  Jo ennen seuran perustamista Olavi osallistui vuonna 2005 sukulaisten Kannaksen matkalle.  Se suuntautui suvun syntysijoille Muolaan Myhkyrilään ja Valkjärven Tarpilaan.  Tuon matkan aikana hän opasti kuljettajaa ja kertoi tietoja ja muistoja kadonneesta Tarpilasta.  Ajan riento vei vähän kerrallaan Olavin voimia ja hänen kykynsä osallistua seuran tilaisuuksiin heikkeni.  Loppuun asti Olavi säilytti kiinnostuksensa sukuseuraan ja sen toimintaan.

 

Olavia jäi kaipaamaan vaimo, kaksi tytärtä perheineen ja laaja sukulaisten ja tuttavien piiri.

Sukuseuramme hallitus ja koko seuran jäsenistö kunnioittaa Olavin, rehdin karjalaismiehen muistoa ja ottaa osaa hänen läheistensä suruun.