Hermoilua potkuja odotellessa

Kokoomusjohtaja Petteri Orpo vaikutti kovin hermostuneelta TV:ssa perjantaina 29.11. Kehonkieli ja suuret sanat, joilla manattiin pääministeri noitaroviolle muka eduskunnalle valehtelusta, olivat kovasti ristiriidassa keskenään. Uskottavuus puuttui tyystin.   Jotain oli siis asetelmassa pahasti vialla.  Harva kuitenkin tietää, että Orpo-pojan lähtölaskenta on ollut käynnissä jo tovin.  Miehelle on annettu muka ”viimeinen mahdollisuus” petrata, vaikka sulka persuksiin on jo asennettu ja matka kuuhun on vain napinpainallusta vaille.

Eräs toverini oli kanssani aivan toista mieltä.  Mutta se tapahtui aiemmin päivällä ja perustui pohjaa vailla oleviin oletuksiin.  Toveri väitti, että Orpo-pojan selusta on turvattu, olihan Postin hallituksen puheenjohtaja Pohjola puhkunut intoa, uhoa ja voimaa tullessaan ulos julkisuuteen kilpensä alta.  Hän oli sentään ollut komentamassa lahtarikaartin teloitusryhmää, jolla ministeri Sirpa Paaterosta tehtiin poliittinen vainaja.  Ainakin toistaiseksi, sillä hänen kuolleista nousunsa on enemmän kuin todennäköistä.

Orpo-pojan paineet ovat kovat ja niistä ei kovin moni edes tiedä.  Häneen ollaan kokoomuksen kaadereissa laajasti tyytymättömiä, mutta sillä ei nyt ole tuon taivaallista painoarvoa.  Pahinta näet on, että kokoomus-nimisen sätkynuken lankojen vetelijät eivät ole tyytyväisiä.  Siis nuo miehet klubeissaan ja looseissaan.  Monet ystävistäni eivät vielä ole, kehotuksistani huolimatta, lukeneet Anu Kantolan ja Hanna Kuuselan kirjaa ”Huipputuloiset. Suomen rikkain promille”.  Jospa tuo em. toverinikin olisi lukenut, hän olisi ehkä paremmin ymmärtänyt kantani Orpo-pojan asemasta ja kohtalosta.

Lainataanpa em. kirjasta Orpoa koskeva kappale tuntemattoman yrittäjän suusta kuultuna:

Jos sä katsot jotain Orpoa, joka on yksinkertaisuuden… sehän näyttää isokokoiselta pikkulapselta, joka katselee silmät pyöreinä.  Eikä se ole edes mikään näkökulma, vaan se on oikeasti sellainen. Hän ei oikeasti tajua mistään mitään.

Tuossa lauseessa ei ole suinkaan keskeistä kuvaus Petteri Orposta sinänsä.  Minusta tuntuu, ettei kyseinen tuntematon suuruus suinkaan ole kyvyiltään lausumaan mitään syvällistä Orposta, tuskinpa kenestäkään muusta.  Hän on ilmeisesti vain itseään täynnä oleva narsisti.  Mutta mikä minä olen kieltämään tuon henkilökuvan osuvuutta?  Petteri Orpo ei kuulu ystäväpiiriini.  Oleellista asiassa on se, miten nämä Orpon ja muiden kokoomuspoliitikkojen isännät ja emännät renkeihinsä ja piikoihinsa suhtautuvat.  Ei, kun sätkynuken narut poikki ja lelu putoaa armollisesti kulissien alle.  Uusia on omistajilleen tarjolla vaikka kuinka monta.

En malta olla tässä lainaamatta yhden tuntemattomaksi jäävän huippurikkaan yrittäjän käsitystä eräästä toisesta promillen lakeijalajista, lehtimiehistä.  Kas tässä teille analyysiä heistä:

Mä pidän suurinta osaa lehtimiehiä täysin ääliöinä, mikä voi oikeasti pitää paikkaansa, mä olen niitä tavannut aika paljon.

Nyt uudelleen luettuna jäin miettimään lukiko kyseinen promillen sankari noihin ääliö lehtimiehiin myös Timo Haapalan?  Omaa mielipidettäni en tässä kerro.

Mitä tulee tähän opposition ja huippurikkaan promillen pyllynnuolijoiden ylläpitämään kalabaliikkiin pääministeri Rinteen ympärillä, voin vakuuttaa, että taistelu ei jää tähän.

 

Reino Seppänen