Vanhojen silmien verestelyä lumivaippaisessa Tukholmassa

 EKL:n juhlaristeilyllä Tukholmaan 21. – 23. marraaskuuta 2017

 

Kävimme lauman johtajattaren kanssa Eläkkeensaajien keskusliiton juhlaristeilyllä Tukholmassa 21. – 23. marraskuuta 2017. Laiva oli Silja Symphony ja tällä kertaa täynnä vankkaa elämänkokemusta ja sen mukanaan tuomaa viisautta. Tampereelta ei tällä kertaa ollut kovin suurta joukkoa, johtuikohan siitä, että EKL:n Pirkanmaanpiiri on perinteisesti varannut nuivasti paikkoja tamperelaisille. Meitä ETY:n jäseniäkin oli vain neljä, mikä on piirin suurimman jäsenjärjestöä ajatelle melko vähän. Tosin ETY:llä on joulukuussa oma perinteinen jouluristeily, joka saattaa selittää osaltaan asiaa. 

 

Menomatkalla oli tapahtuman kokousosastolla monipuolisia aiheita. Me kävimme kuuntelemassa kansanedustaja Ilmari Nurmisen alustuksen aiheesta ”Ajankohtaista eläkepolitiikassa”. Ilmari sivusi laajemminkin nykyhetken politiikan keskeisiä aiheita kolmen oman valiokuntansa alueilta. Jälleen saimme todistaa Ilmarin erinomaista kykyä kertoa selkeäsanaisesti ja kansanomaisesti asiat, joilta useimmat politiikot ja massamedia yleensä osaavat taittavat terän.

 

Ilmari Nurminen puhuu

 

Kahden päivän ohjelma oli monipuolinen ja tapahtuman kokousosastolla oli joukko järjestöjä ja yrityksiä esittelemässä toimintaansa messutapahtumien tapaan. Molempina päivinä tapahtuman digiosastolla oli esittelyjä ja tietoiskuja tietokoneista, älypuhelimista ja netin vaaroista mm. nettihuijauksista ja Facebookin yksityisyydestä.  Kumpanakin päivänä piti TSL:n tietoyhteiskuntakouluttaja Jouni Ukkonen nettiklinikkaa, jossa jokainen sai vapaasti kertoa ongelmistaan ja esittää kysymyksiä. Tätä tapahtuman osiota on syytä erityisesti kehua, koska digiaika niin helposti syrjäyttää ikäihmisiä.

 

Tarkkaavaista kuulijakuntaa Ilmarin selostukselle riitti aivan tuvan täydeltä. Esityksen pohjalta oli mahdollista tehdä kysymyksiä, joiden tekoa tosin rajasi käytettävissä oleva aika.

 

Olimme taistelutoverin kanssa lähteneet matkalle flunssan jälkeisessä tilassa, joka huomattavasti vähensi turnauskestävyyttämme. Rohkenimme kuitenkin keskiviikkona lähteä reilut kolme tuntia kestäneelle kierrokselle rakastamaamme Tukholmaan ja lähinnä sen keskustaan. Ajoimme Gärdetin asemalta tunnelbanalla Gamla Staniin ja teimme kierrokksen tuolla vanhalla alueella, jota kutsutaan käsitteellä staden mellan broarna. Kerrottakoon tiedoksi, että eläkeläiset voivat nykyään ostaa noin kahdeksan euron arvoisen lipun, joka on voimassa 24 tuntia. Kyseessä ei ole vanha Stockhom kortet, joka on lakkautettu vuonna 2015. Tähän lippuun ei sisälly muuta kuin vapaa matkustaminen Tukholman kaupungin sisällä joukkoliikennevälineillä.

 

Staden mellan broarna käsitää Gamla Stanin ja Riddarholmenin.  Viimeksi mainittu on mielestäni yksi kaupungin mielenkiintoisimmista osista.  Alue on tärkeä myös Ruotsin oikeuslaitoksen kannalta.  Sieltä löytyy mm. selaiset arvovaltaiset tuomioistuimet kuin Svean hovioikeus, Kammarrätten, Marknadsdomstolen,  Regeringsrätten.  Läheltä Gamla Stanin puolelta löytyy myös Arbetsdomstolen eli Ruotsin työtuomioistuin.  Niissä emme kuitenkaan käyneet kun asiaa ei ollut eikä sen puoleen Riddarholmenin kirkossakaan, jonne kyllä mieli olisi tehnyt. Se on vain äärimmäisen harvoin turisteille avoinna. Sen sijaan Suurkirkossa kävimme, kuten aina vanhassa kaupungissa käydessämme.

 

Riddarholmenin kirkko lienee Tukholman vanhin rakennus. Alunperin se on rakennettu luostarikirkoksi 1200-luvulla. Tuolta kaudelta rakennuksessa on säilynyt osia. Käyttöön kirkko vihittiin joskus 1300-luvulla. Kirkko toimi Ruotsin kuninkaiden hautapaikkana vuosien 1632 ja 1950 välillä. Jumalanpalvelusten käytössä se ei ole ollut enää 1800-luvun alun jälkeen.

 

 

 

Riddarhuset Tukholmassa Gamla Stanin puolella, mutta lähellä Riddarholmenia. Kyseessä on Ruotsin ritarihuone eli säätyvaltiopäivien aatelistoa edustavien kokoontumistilaksi valmistunut rakennus. Rakennus suunniteltiin vuonna 1641, mutta valmistui vasta 1674.

 

Ruotsin työtuomioistuin eli Arbetsdomstolen ei sijaitse muiden erityistuomioistuinten ja Svean hovioikeuden lailla Riddarholmenilla, vaan Gamla Stanissa Riddarholmenin läheisyydessä.

 

 

Vanhoja rakennuksia Stortorgetin varrella Gamla Stanissa.

 

 

 

Mieli olisi myös tehnyt käydä katsomassa kesän 1972 yhteistä pesäämme Forskarbackessa Tukholman yliopiston kampukselle Frescatissa. Asuimme siellä kihlaparina upeat kolme kuukautta kesätöissä ollessamme. Tuolloin tulivat mm. kaikki kaupungin museot käytyä läpi, muutamat useampaankin kertaan. Tukholman museoista teimme uuden löydön Gamla Stanissa. Sinne on perustettu vanhaan  Börshusetin taloon Stortorgetin varrella Alfred Nobelin muistoa vaalimaan hänen nimeään kantava museo.  Tällä kertaa se jäi näkemättä.  Kylmä ja kostea sää sekä flunssan jälkitila vaativat hoitoa.  Niinpä riensimme sopivaan idylliseen paikkaan nauttimaan  lasilliset Glühweinia, jota paikka tarjoili Hot winen nimellä. Tampereen joulutorin Glühweinin kauppiaiden olisi syytä käydä katsomassa lasin kokoa Gamla Stanissa. Siinä hinta- ja laatusuhde oli paremmin paikallaan. Ainakin näin eläkeläisen taloutta ajatellen.

 

Satunnaiset matkailijat Tukholman turneellaan joutuivat virvoittamaan toimintakykyään kylmässä ja kosteassa säässä lämpimällä juomalla.

 

 

Södermalmin marraskuista rantaa.

 

Norstedintalo Riddarholmenilla. Talon julkisivu avautuu Riddarholman kanavan suuntaan ja pääty Riddarfjärdenille. Talo on ollut Norstedin kustantamon omituksessa 1830-luvun alusta lukien. Rakennuksen vieressä oleva punatiilinen rakennus on Regeringsrättenin, Ruotsin korkeimman hallinto-oikeuden, toimitiloja.

 

Näkymä Vasabronilta Kustaa Adolfin torille. Taustalla Oopperatalo.

 

 

 

Strömsborgin pienellä saarella sijaitsi vielä 1970 luvun alussa ”Adam och Eva” -niminen tanssipaikka. Strömsborgin saari sijaitsee Vasabronin ja Centralbronin siltojen välissä. Käynti saareen on Vasabronilta. Nykyisin rakennus toimii konttoritiloina. Tässä yhteydessä ei voi olla mainitsematta Kungsgatan 65:ssä sijainnutta suomalaisten suosimaa tanssipaikkaa nimeltään ”Bal Palais”. Kesällä 1971 siellä tuli käytyä erinäisiä kertoja.

 

Tukholman kansaallisromantiikkaa heijasteleva kaupungintalo on yksi kaupungin keskustan näkyvimmistä maamerkeistä. Yli satametrisen tornin huipulla on uotsin valtiotunnus – kolme kruunua. Rakennus sijaitsee aivan Kungsholmenin kärjessä Riddarfjärdenin rannalla, joka on Mälaren lahti. Suosittelemme tutustumista kaupungintaloon myös sisältä käsin!

 

 

 

Tukholman konserttitalo sijaitsee Hötorgetin Kungsgatanin puoleisessa päässä. Talon rappuset olivat legendaarinen huumeidenvälityspaikka ainakin vuosina 1971 ja 1972. Siellä kysyntä ja tarjonta kohtasivat huumepoliisin valvovien katseiden ja kameroiden seuraamana. Itsekin tuli säpinnää monesti silmäilleeksi, vaikka en huumeiden vihollisena koskaan myyntitapahtumiin osallistunutkaan missään roolissa.

 

Hotorgetilla kojujen määrä oli marraskuun lopulla huomattavasti vähäisempi kuin kesällä. Syksyn satoa löytyi kyllä hyvin mm. kanttarellien muodossa.

 

Kukkaloistoa lienee aina ollut Hötorgetilla, mutta takavuosiin erona olivat myyjät, joiden joukosta ei löytynyt tällä kertaa yhtään pesuskestävää svenssonia olipa sitten kyse mistä kojusta tahansa. Valitettavasti.

 

 

Tukholma oli nyt kaupungissa käydessämme verhoutunut hentoon lumivaippaan. Nykypäivänä aika poikkeuksellinen näkymä. Vielä vuoden 1978 – 1979 aikana, jolloin asuin puolisen vuotta Rinkebyssä ja Hallonbergissa, alueella näkyi enemmänkin lunta. Ilmastonmuutoksen vaikutukset ovat jo pitempään olleet kyllä nähtävissä niin Tukholmassa kuin meillä Helsingissäkin talvien leudontumisen vuoksi. Ikävä asia meille, jotka rakastamme talvea.

 

Reksa 23.11. 2017