Ulkoministerin pyllistys itään

Nykyisen ääliöhallituksen ministerit onnistuvat lähes kaikki alittamaan reilusti riman omalla toimialueellaan. Viimeeksi sen teki ulkoministerimme Elina Valtonen.

Tämä kokoomuspuolueen löytö on kyennyt jopa ylittämään persuministerit tymyydessä ja moukkamaisuudessaan. Hän on jättänyt diplomatian historiaan jäävän jäljen vanhojen perinteiden ja käytänteiden tietämättömyydestä. Tai ehkä ulkoministeri Lavroviin kohdistunut loukkaus oli jopa suunniteltu Suomen ulkopoliittisessa johdossa?

Ministeri Valtosen käytös osoittaa kuinka hän on täysin kykenemätön hoitamaan vaativaa tehtäväänsä eli edustamaan Suomea maailmalla. Hän ei pysty tekemään eroa vauhkopäisen venäläisvihaa uhkuvan yksityishenkilö eli porvarisrouva Valtosen ja Suomen tasavaltaa edustavan ulkoministerin välillä.

Nyt naapurimaamme Venäjän johdolle sekä koko kansainväliselle yhteisölle jäi mielikuva, että Suomen ulkopoliittiset suhteet Venäjään ovat samalla tasolla mitä raivotar Valtosen käytös. Selväksi heille myös kävi, että Valtoska on napapiiriltä ulkopolitiikkan kuvioihin pölmähtänyt moukka.

Ammattidiplomaateille ja muille alan performansen tunteville nyt jäänyt tulkinta on valitettavasti oikea. Se on oikea koska maamme ulkopolitiikkaa johtava niljakas presidenttimme sen paremmin kuin ääliöhallituksemme pääministeri Pelle-Petteri eivät ole Valtosen törkeilyä korjanneet tai pahoitelleet typerän ulkoministerimme käytöstä.

Valtosen käytös ja puheet Venäjää kohtaan kokouksessa oli sellaisia kuin Suomen ja Venäjän välillä vallitsisi sotatila. Se ehkä onkin sinimustan hallituksemme toive ja tavoite? Ainakaan pahempaa diplomaattista loukkausta ei enää olisi voinut tapahtua.

Tai ehkä sittenkin olisi, jos ministeri Elina Valtonen olisi vanhaan suomalaiseen maalaisnaisten tapaan nostanut hameensa helmat korviinsa, laskenut flanelit kinttuihin ja näyttänyt Lavroville rupisen pyllynsä.