Käynti Sastamalan Funkkiskahvilassa

Kävimme Tarjan-vaimon kanssa retkellä Sastamalassa tai oikeastaan kaupungin keskusessa Vammalassa. Tarkoitus oli mennä käymään Tyrvään pappilassa ja tutustua siellä pidettävään Marc Chagallin taidenäyttelyyn, jossa on esillä hänen taidegrafiikkaansa vuosilta 1928–1984. Samalla piti käydä pappilan ravintolassa, josta jäi hyvät muistot toissa kesältä.

 

Suunnitelma epäonnistui, koska olimme liian myöhään liikkeellä. Tarja muisti, että sama yrittäjäpariskunta oli kunnostanut vanhan funkkistalon Sastamalan keskustassa ja perustaneet sinne kahvilan. Niinpä siis suunnistimme sinne. Ruokaakin siellä oli luvassa, sillä kahvilan brunssi tarjoiltiin kello 18:00 asti.

Funk Cafen ulkoterassi.
(Kuva kahvilan kotisivuilta)

 

Itse vuonna 198 valmistunut rakennus oli uudistettu upeaan kuntoon. Esite kertoi, että talossa olivat toimineet aikojen saatossa Alko, kumikauppa, hammaslääkäri, kirpputori, taidegalleria ja se oli toiminut myös asuintalona. Kahvilatoimintaa harjoitettiin nyt katutasolla. Kellarissa oli galleriatiloja ja talon toisessa kerroksessa musiikkisali. Musiikkisaliin johtava rappukäytävä oli jo sellaisenaan nähtävyys.

 

Kävimme ruokailtuamme katsomassa kellarin galleriassa neljän kuvataiteilijan grafiikkaa. Esillä oli Pälvi Hannin, Sauli Iso-Lähteenmäen, Janne Laineen ja Anne Mäkelän töitä. Näyttely on avoinna syyskuun 9. päivään asti. Musiikkisalissa on taas esillä kuvanveistäjä Lasse Nissilän veistoksia elokuun loppuun asti. Mielenkiintoista on, että Nissilä oli töissään käyttänyt materiaalinaan betonia. Ei mikään helppo materiaali hänen herkkään tuotantoonsa.

 

Lasse Veistos-näyttelyn mainos kavilan edessä sen Marttilankadun puoleisella sivulla.
(Kuva Funkis Cafen kotisivuilta)

 

Kahvilassa ateriointi ei mennyt ihan putkeen. Odotuksemme olivat ehkä liian korkealla Tyrvään pappilan ravintolaa muistellessamme. Toisaalta päivä oli varmaankin kiireinen runsaan asiakaskunnan ja käytössä olevan henkilökunnan huomioon ottaen.

 

Söimme brunssiin kuuluvat Brysselin vohvelit, Tarja lohitäytteisenä, joka ei kuitenkaan ollut luvattua graavilohta. Lisukkeena hänellä oli savusmetanaa ja kevätsipulia. Minä otin vohvelini parmakinkku täytteellä rucolan ja mozzarellan kanssa. Brunssiin kuului myös hedelmäbowl, mehu, kahvi ja Funkkiksen kakkupala. Muuten ihan hyvä ruoka-annos, mutta itse vohvelia oli kyllä paistettu liian kauan, missä saattoi näkyä niin henkilökunnan kiire ja kokemattomuus. Hintaa, 25 euroa annos, pidimme saantiin nähden, kyllä kalliina ellei peräti Iivana Julman hinnoittelemana.

Retki Sastamalaan katkaisi mukavasti puurtamisen latifundiallamme ja antoi virtaa edessä oleviin marjasouviin, mattojen pesu-urakkaan ja kaikkeen muuhun mukavaan.

 

Reino Seppänen

 

Funkkis-talon  Sastamalassa sijaitsee Marttilankatu 14:ssä.
(Kuva kahvilan nettisivuilta)