Korot köyhälistön verta juo

Reksan_palstan_alkupää_2

 

Sähköposti on kätevä väline viestiä.  Kuten kaikissa asioissa siinäkin on omat ongelmansa.  Yksi suurimmista huonoista puolista on nimeltään roskaposti.  Laatikkoon tulvii melkoinen määrä tavaraa, jota en todellakaan toivo.  Onneksi F-Securen tietoturvaohjelma plokkaa niistä suurimman osan.  Mutta läpi livahtaa silti muutama tarpeeton.  Eilen (maanantai  04.03.) tuli mm. jonkun neiti / rouva Hassisen  (nimi siis ilman ää-pilkkuja) viesti osoitteesta <info@etukirje.com>.   Se sisälsi lainatarjouksen.  Mistä lie Hassiska saanutkaan päähänsä, että Seppänen on rahapulassa?    

 

No, näitä sameurotanlaisia tarjouksia tulvii yksi toisensa perästä ja kaikki sisällöltään samanlaisia.  Siis yhtä ahneita ja rahanhimoisia.  Tämän tarjouksen ydin oli:    

Halens Yksityislainan luotonantaja on Time Finans AB.  Lainan todellinen vuosikorko kaikille lainasummille 29,84%. Esim. kun lainaat 2000 € 5 vuodeksi on maksuerä 61 €/kk ja takaisinmaksettava kokonaismäärä 3660 €. Lue lisää www.halenslaina.fi.”

 

Jos vuosikorkoa vertaa pikalainayhtiöiden pikkuvippien korkoihin, jotka nousevat helposti jopa 2000 prosenttiin, tuollainen 29,84 %  tuntuu jopa kohtuulliselta.  Mutta toisaalta pankista saman lainan saa yli 20 prosenttiyksikköä halvemmalla.  Siten minulla ei ole pienintäkään vaikeutta kieltäytyä moisesta tarjouksesta.  Jos siis olisin rahan tarpeessa, menisin pankkiini ja oletettavasti saisin tuon summan sieltä.

 

Tänään (05.03.) tuli taas kirjepostissa kansainvälisen Ellos -firman lainatarjous.  Sen todellinen vuosikorko on 31,37 prosenttia.  Hieman kalliimpaa rahaa siis, mutta pääpiirteessä samalla tasolla silti  liikutaan.  Lopputulema näissä tarjouksissa on se, että viidessä vuodessa lainaksi annettu pääoma tuplataan.  Kertokaapa, mikä bisnes on yhtä tuottoisaa!

 

thief-3

Nämä hyväntahtoiset, ihmisrakkaat yhtiöt mainostavat, miten lainaa saa heiltä ilman vakuuksia, takaajia ja ”lisäkuluja”.  Niin kuin nyt tuolla pääomakertoimella kulut eivät muuten tulisi katetuksi!   Tässä onkin juuri tämän villakoiran ydin.  Näitä lainoja ei hae itseni kaltaiset ihmiset, joiden tarve hoituu perinteisten rahoituslaitosten kautta ja moninkertaisesti huokeammalla.  Tätä rahaa ostavat köyhät, joille sitä ei muista hanoista heru.  Siinä koko bisnesidean räkäinen moraali tai siis moraalittomuus.

 

Minua on ihmetyttänyt vuosikausia, miten tällainen toiminta voi olla mahdollista.  Jos joku perinteinen rahoitustaho tai vaikkapa minä yrittäisin ”myydä” tuollaisella korolla rahaa sitä tarvitsevalle, tulkittaisiin se mitä suurimmalla todennnäköisyydellä koronkiskonnaksi.  Vai onko koronkiskonta Suomessa joskus dekriminalisoitu?  Minun tietääkseni ei.

 

Tätä pikavippi-asiaa on pyöritelty viranomaisten ja päättäjien keskuudessa vaikka kuinka kauan.  Argumenttina vastapuolella on ollut lainan lyhytkestoisuus.  Mutta onko silloin enää mistään ”pikavipistä” kysymys, jos summat ovat tuhansia euroja ja laina-aika vuosikausia?

 

Häpeällistä toimintaa.  Myös ne tahot, jotka sen mahdollistavat voisivat hävetä!

 

Reino Seppänen          05.03.2013