Uutisten mukaan uusi mustamultainen hallituksemme lyhentää valtionvelkaa 1,1 miljardilla eurolla. Ratkaisu on mielenkiintoinen suhteessa hiljattain vaaleissa annettuihin lupauksiin. Kevään kehysriihen budjettioperaatiossa ”löytyneistä” varoista olisi voitu hulppeasti hoitaa monetkin porvarien vaalikiimassa antamista lupauksista. Tässähän olisivat olleet esimerkiksi rahat tasa-arvotupoon, jonka hinnaksi on laskettu noin 800 miljoonaa euroa. Ja jos vaikka ei koko rahaa olisi kerralla annettukaan, olisiko ollut mahdollisuus käyttää, sanotaan nyt vaikkapa puolet 1,1 miljardista? Luku, josta on puhuttu hallituksen ”kädenojennuksena” pienipalkkaisille, on 150 miljoonaa. Vain sairaanhoitajille kohdistettuna se merkitsisi noin 90 euron lisäystä palkkaan. Entäpä muu hoitoalan henkilöstö?
Valtionvelka on tietysti asia, joka tulee hoitaa. Sitä on myös hoidettu ansiokkaasti koko sen 12 vuoden ajan, jonka sosiaalidemokraatit olivat hallituksessa. Valtionvelka oli tämän vuoden huhtikuussa noin 53, 7 miljardia euroa. Kuukaudessa velka aleni 768 miljoonaa euroa. Edellisvuoden huhtikuusta velka on kuitenkin kasvanut 751 miljoonalla eurolla. Velkaa asukasta kohden on noin 10 000 euroa.
Älkäämme unohtako, että kyseisen velän ydin syntyi edellisen porvarihallituksen taitamattomuuden vuoksi. Aho-Viinasen hallitus valitsi silloisen laman aikana toisen tien mitä pohjoismaiset veljeskansat Ruotsissa ja Norjassa. Siinä, missä suomalaiset porvarit maksattivat markkinatalouden ongelmat veronmaksajilla, lahjoittamalla vastikkeetonta rahaa pankeille siis pörssiyhtiöille, tehtiin Ruotissa ja Norjassa päinvastaista tulosta. Sikäläisten veronmaksajien onneksi. Politiikaa on siis monenlaista ja ei todellakaan ole yhden tekevää, ketkä sitä ovat tekemässä.
Aho-Viinasen hallituksen linjalle näyttää valitettavasti löytyvän jatkoa. Vaalien äänikuningas, pitkäaikainen valtiovarainministeri ja nykyinen eduskunnan puhemies Sauli Niinistö kehoitti maaliskuun lopussa hallitusta myymään valtion vähemmistöomistukset pörssiyhtiöissä. Saulus-messiaamme teki ehdotuksensa Helsingin Sanomien haastattelussa. Tuolloin valtion arvioitiin saavan vähemmistöosuuksista noin 12 miljardia euroa. Mikähän mahtanee olla tämän suunnitelman kohtalo? Sauli Niinistön ajatukset eivät ehkä niinkään kerro huolenkannosta yhteiskuntaloutemme tilasta. Siihen ei todellakaan ole mitään syytä juuri nyt, kiitos edellisen hallituksen hyvin hoitaman talouspolitiikan. Pikemminkin kyse on ilmiöstä ”kettu kaalimaan vartijana”. Siis puhtaasta ideologisesta valinnasta, joka oli aikoinaan myös Ahon-Viinasen hallituksen lähtökohtana. Tässä valinnassa, ei mietiä hetkeäkään isänmaan etua, vaan kaikenkarvaisten sijoittajien ja onnenonkijoiden asiaa. H eidän, joista tosiasiassa suurin osa on muita kuin suomalaisia.
Ehdotustaan Niinistö perusteli sillä, että julkisen talouden tila olisi muka odotettavissa oleviin haasteisiin nähden huono. No, jokainen voi arvioida, kuinka oikeaan tämä kokoomuksen talousnero on osunut. Eikö näytäkin siltä, ettei Niinistön arvio tästä hetkestä olisi voinut mennä pahemmin pieleen? Edellisen punamultahallituksen työn tuloksena tämä mustamultahallitus voisi jo nyt leikkiä anteliasta joulupukkia. Kysymys on vain siitä, ketä ovatkaan ne ”kiltit lapset”, jotka lahjoja saavat. Olisivatko he pienituloisia naisia, eläkeläisiä, opiskelijoita? Heitä, joita lipeväkieliset porvariehdokkaat nuoleskelivat vaalien alla.
Aika näyttää mitä tapahtuman pitää. Siitä on kuitenkin tieto tullut, että nyt ei saada makeaa mahan täydeltä. Hallitus päättänee suuressa viisaudessaan suunnata lahjojen jakamisen lähemmäksi seuraavia eduskuntavaaleja, siis vuoden 2011 tietämiin. Harras toive lienee, että äänestäjät muistaisivat teon uurnilla käydessään. Toivoa sopii, että talous on vielä tuolloin kunnossa. Tukea tälle porvarihallituksen ajatukselle tulee niiltä tahoilta, jotka ansiokkaasti olivat edistämässä oikeiston vaalivoittoa viime eduskuntavaaleissa. Niinpä niin sanottu Veronmaksajien keskusliittokin vaikenee suunnitelmista olla toteuttamatta aiottuja verovähennyksiä. Se lienee sillä taholla ihan historiallinen valinta, mutta toki linjassa järjestön taistelutoveruuteen kokoomus-veljien kanssa. Myös Etlan ennustuspäällikkö Pasi Sorjonen on kiirehtinyt varoittamaan ”ylikuumenemisen” uhkista, jonka vuoksi veronkevennyksiä ja menojen lisäyksiä on lykättävä tuonnemmaksi. Samaa sanomaa puhkuu, kuinka ollakaan, myös Pellervon taloudellisen tutkimuslaitoksen Pasi Holm.
Porvareilla olisi nyt ollut erinomainen tilaisuus vastata eduskuntavaalien alla synnyttämiinsä suuriin odotuksiin. Oppositiosta ainakin sosialidemokraatit olisivat näissä talkoissa hallituksen tukena joka tavalla. Tämä kävi ilmi mm. keskiviikkona Tarja Filatovin eduskunnan 100-vuotisjuhlaistunnossa käyttämässä puheenvuorossa. Sosiaalidemokraateille tasa-arvo ei ole koskaan ollut mikään vaalitäky, vaan syvä periaateellinen tavoite. Siten SDP:n eduskuntaryhmä toivoo, että hallitus todella jatkaa naisten työmarkkina-aseman parantamista. Filatov ei turhaan vakuuttanut, että sosiaalidemokraatit ovat valmiit toimimaan aktiivisesti ja tukemaan hallituksen työtä mm. tasa-arvotupon syntymiseksi. Siinä asiassa hallitus sosiaalidemokraattien tukeen. Kyse onkin siitä, löytyykö hallituksesta aitoa halua vastata vaalilupauksista.