Miksi pitäisi liittyä ammattiliittoihin?

Reksan_palstan_alkupää_2

 

Aamulehti on yksi maamme leniniläisen lehdistöteorian innokkaimpia noudattajia. Toki tuon teorian porvarillisessa muodossa. V. I. Leninhän vaati, että bolshevistisen lehden on oltava kollektiivinen propagandisti, kollektiivinen agitaattori ja kollektiivinen organisaattori. Sama näkemys innoittaa myös Aamulehteä.

 

Kukaan ei voi kieltää, etteikö Aamulehti ole noudattanut tinkimättömästi tuota vaatimusta ja haistattanut pitkät sille tiedotusopin näkemykselle, joka edellyttää objektiivista tiedonvälitystä. Aamulehti on organisoinut poliittista toimintaa koko olemassa olonsa ajan. Niinpä 1930-luvun lapualaisvuosina lehden omat toimittajat osallistuivat muilutettavien kyydittämisiin mm. eduskunnan varapuhemiehen ja Tampereen pormestarin Väinö Hakkilan kidnappaukseen ja pahoinpitelyihin. Kyse ei ollut uutisten taustoinnista, vaan uutisten tekemisestä…

 

Tämän päivän Aamulehti (26.07. 2016) on uhrannut pääkirjoitussivunsa taas ammattiyhdistysliikkeen mollaamiseen. Se näet iloitsee tiedosta, jonka mukaan nuorista vain alle puolet on liittojen jäseniä. Iloaan lehti haluaa lisätä vahvistamalla nuorten ay-kielteisyyttä. Se näet kysyy, miksi pitäisi liittyä ammattiyhdistysten jäseniksi.

 

Pääkirjoituspalstan kysymykseen ”miksi pitäisi liittyä”, minä vastaan, että omien konkreettisten taloudellisten etujen puolustamiseksi ja työntekijöiden oikeusturvan vuoksi. Moni ay-aktiivi varmaankin huolestui tuosta tiedosta nuorten jäämisestä liittojen ulkopuolelle. Itse en enää näillä vuosirenkailla ja kokemuksella ole niinkään pessimistinen.

 

Sanotaan, että Siperia opettaa. Suomalainen työelämä ja suomalainen työnantaja noin yleensä on yhtä kylmä kuin Siperia talvisin ja se kyllä kouluttaa nämä nyt ammattiliittoihin kuulumattomat nuoret aikanaan liittymään liittojen jäseniksi. Siis sitten, kun heidän silmiinsä on kustu riittävän usein ja riittävän paljon. Näinhän tässä on käynyt aina aikaisemminkin.

 

Itse taas esitän Aamulehdelle kysymyksen, miksi porvarillinen eliitti, rikkaat, työnantajat ja valtaa käyttävät, liittyy omiin taisteluorganisaatioihinsa? Siis työnantaja- ja yrittäjäjärjestöihin, Lions- ja Rotary-klubeihin, vapaamuurareihin, kauppakamareihin jne. Vastaan itse, koska Aamulehti jättää vastaamatta: omien luokkaetujensa puolesta voidakseen parhaalla mahdollisella tavalla kusettaa ja hyväksikäyttää työvoimaa ja omia itselleen lukemattomia yhteiskunnan tukia, helpotuksia, vero- ym. etuja. Samaa oikeutta Aamulehti ei kyllä salli isänmaamme päähänpotkituile, syrjäytetyille ja omista elinehdoistaan kamppaileville. Sen todistaa taas tämänpäiväinen lehden pääkirjoitus.

 

Reino Seppänen

 

Kirjoitus Face bookissa 26.07. 2016