Jutta vakuuttavana Ylen tentissä

Jutta Urpilainen menestyi todella hyvin illan presidenttikisan yksilöhaastattelussa. Osaaminen oli aivan omaa luokkaansa, mikä myös kertoo vahvasta kehityksestä takavuosien ajasta Suomen politiikassa. Tarjolla olevista ehdokkaista Jutalla on mahtava kokemus EU-komissaarina suurista kansainvälisistä tehtävistä. Meillä ei olisi varaa kadottaa tällaista naista presidenttinä!

Liioittelematta voi sanoa hänen olevan kiistatta paras ulkopolitiikan osaaja nykyisessä Suomessa ja etenkin näistä presidenttiehdokkaista. Tuo osaaminen on vuosien varrella kertynyt vaativista tehtävistä kansainvälisen politiikan parissa. Sinä aikana hän on myös luonut mahtavan verkoston kansainvälisiin päättäjiin niin valtionpäämiehiin kuin kansainvälisten järjestöjen johtajiin ja EU:n virkamieskuntaan sekä meppeihin. Minun mielestä tätä valtavaa potentiaalia tulisi Suomen ehdottomasti päästä hyödyntämään.

Erityisesti mieltäni haastattelussa lämmitti hänen napakat vastauksensa kaikkiin esitettyihin kysymyksiin. Niistä monet olivat sanoisinpa jopa ilkeitä. No, se on tietysti toimittajan tehtäväkin niitä esittää. Kyky vastata tiukkoihin kysymyksiin ja puheisiin on yksi valtionpäämieheltä vaadittava taito. Kyky neuvotella toinen tärkeä taito. Siitäkin Jutalla on melkoinen CV esitettävänään. Uskallan sanoa, ettei yhdelläkään toisella nyt vaalitaisteluun itsensä asettaneella.

Pakko on myös todeta, että ulkoinen habitus ja sen edustavuus on myös valtionpäämiehelle tärkeää. Toki ei niin välttämätön, jos ajatellaan esimerkiksi vaikka yhtä suosikki / inhokkiani Britannian edesmennyttä pääministeriä Winston Churchiliä. Mutta ei se edustavuus mikään haittakaan ole. Jutta on tässäkin suhteessa tarjolla olevista paras, Stubbia ja Rehniä mitenkään väheksymättä. Toisaalta en voi kyllä nauramatta ajatella jotain Hjallis Harkimoa tai Mika Aaltolaa presidenttinä edustamassa isänmaatani. Anteeksi nyt vain, jos mielipiteeni jotain loukkasi.

Nykyisten ehdokkaiden joukossa Jutta ja tietysti Li Andersson ovat niitä, jotka kiinnittävät huomionsa eriarvoistuvaan ja kahtia jakautuvaan Suomeen. Hänen heittonsa ”Vastakkain asettelun aika on ohi” veti maton erityisesti kokoomustaustaisen Stubbin jalkojen alta. Vaan onhan näitä muitakin vastakkainasettelijoita tarjolla…

Minun on tunnustettava, rehellisyyteen pyrkivänä ihmisenä, että olen aikoinani kyllä arvostellut Juttaa sosialidemokraattina. Näiltäkin kotisivuiltani löytynee siitä kirjoitus. Tuo arvostelu ei silloinkaan koskenut itse Jutan osaamista. Näinä menneinä vuosina Jutta on kasvanut niin ihmisenä kuin poliitikkonakin. Siksi minä luotan häneen ja tulen äänestämään häntä presidentinvaaleissa. Toivon mahdollisimman monen tekevän tuon saman ratkaisun. Etenkin toivon naisten äänestävän häntä, koska nyt olisi taas oikeutettua saada maahan toinen naispresidentti ihan tasa-arvon nimissä. Jos se on Jutta, niin valinta ei ole huono!