Aku Ankka -lehti on luonut meille vahvan mielikuvan toisiaan kadehtivista multirikkaista. Tiedämme miten itara Roope Ankka ja hänen pahin kilpailija Kroisos Pennonen kamppailevat verisesti siitä kumpi heistä on maailman rikkain. No, saattaahan tällaistakin kisailua olla, mutta takuuvarmasti tosielämässä nämä kroisokset ja midakset kadehtivat eniten köyhiä. Mitä köyhempiä ollaan sitä suurempi on rikkaiden heihin kohdistama vaino. Pieninkin almu yhteiskunnalta on äärimmäisen paha synti. Joka muuta epäilee, tutustukoon näiden wahlroosien, von hertzenien itkuvirsiin.
1970-luvulla aallonharjalle noussut uusliberalismi on kokemassa haaksirikon siinä missä aatteen vanhempi muunnoskin, klassiseksi liberalismiksi kutsuttu. Tämä itsekeskeisyyden ja ahneuden uskonto on vienyt niin Euroopan kuin Yhdysvallat toistuvasti kuilun partaalle toinen toistaa seuraavien ja syvenevien taloudellisten lamojen johdosta. Yksilönvapauden viittaa valheellisesti kantava ideologia pyrkii visusti kätkemään pienen klikin, raharikkaiden eliitin,etujen ajamisen. Sen todellinen sisältö on ihmisvihamielinen yksilönvapauden sanahelinästä huolimatta.
Uusliberalismi on talousteoriana menettänyt uskottavuutensa ja yhä useammat vaikutusvaltaiset tahot ovat kääntäneet katseensa keynesläisyyteen ja sen eri muunnoksiin. Tämä taas on aiheuttanut paniikkikohtauksia koko maailman roopeankkojen ja kroisospennosien keskuudessa. Aatteen rahoittajat ja palkkasoturit ovat käyneet vastaiskuun. Tämä sota on verisintä, kas kummaa, USA:ssa, jossa ”yksilönvapauden puolustajat” kohdistavat likaiset iskunsa nimenomaa toista mieltä oleviin, siis yksilöihin, joita ei ilmeisesti voida sulkea kyseisen vapauden suojiin.
Mutta osataan sitä meilläkin! Gustav von Hertzen ja Björn Wahlroos ovat muiden saalistajien etunenässä olleet perustamassa Libera -nimistä ”ajatushautomoa”, jonka jalo tehtävä on juuri yksilönvapauden puolustaminen. Jaa, no samalla tietysti näiden hertzenien ja wahlroosien vapaan saalistusoikeuden laajentaminen. Jokin aika sitten Liberan haudottuja ajatuksia oli television A-studiossa esittelemässä think thankin ”tutkimusjohtaja” Elina Lepomäki. Tuon kopean naisen suustaan päästämät ajatukset olivat kyllä sen verran kakkaisia, ettei ole epäilystäkään siitä kumman pään hautomia nuo hengentuotteet olivat.
Arvon tutkimusjohtaja maalasi tulevaisuutta suurella pensselillä. Siinä tulevaisuudessa ei ole sijaa ammattiyhdistysliikkeelle eikä kyllä muillakaan työmarkkinajärjestöillä. Sopimukset tehdään, Adam Smithin ajatusten mukaisesti, työnantajan ja työntekijän välillä kahdenkeskisesti. Kaksi tasavertaista neuvottelukumppania kun siinä kerta on. Veroja maksetaan ”oikeudenmukaisesti” eli köyhät ja rikkaat saman prosentin mukaan. Mutta paljonhan ei rahaa edes tarvitse kerätä yhteiseen kassaan, kun yhteiskunnan osuus minimoidaan. Jokainen vastaa tässä ihanneyhteiskunnassa vain itsestään. Niin, no armonpaloille eli yksityiselle hyväntekeväisyydelle on toki sijaa. Tarvitsevathan eliitin rouvat ja herrat areenan, jossa paistatella ihmisrakkauden valossa.
Kannattaa käydä tutustumassa Liberan ja sen kansainvälisten ”sisar- think-tankkien” suoltamaan ekleettiseen roskaan. Hupaisaa on mielestäni esimerkiksi se, että Liberan sivuilla lainataan kriittisessä mielessä John Maynard Keynesiä, tuota uusliberalistien vihaamaa brittiläistä taloustieteilijää. Siis likaisin asein likaisen asian puolesta.
Liberan varsinainen tarkoitus nousee erinomaisesti esille sen katkerissa hyökkäilyissä hyvinvointivaltiota vastaan. Lainattakoon tässä seuraava kohta ”ajatuspajan” nettisivuilta. Se kuvaa hyvin sitä vihaa, jota uusliberalistit tuntevat oikeudenmukaisuuteen pyrkivää yhteiskuntaa kohtaan. Äänenpainot ovat tuttuja Yhdysvaltain taantumuksen raivotautisista hyökkäyksistä:
”Hyvinvointivaltio on kaikkia läntisiä demokratioita vaivaava kulkutauti, joka on tuhoamassa Euroopan talouden ja tartuttamassa myös Yhdysvaltoja. Siellä käydään parhaillaan kovaa poliittista vääntöä maan tulevasta suuntauksesta. Nyt kansa, tai ainakin sen veroja maksava osa, on kapinoimassa leväperäistä rahanjakoa vastaan.”
Tuo lyhyt katkelma sisältää monta valhetta. Ensinnäkin nykyinen syöksykierre on vallitsevien uusliberalististen talousteorioiden ja niiden sovellusten syytä. Hyvinvointivaltio on esimerkiksi pohjoismaiden kohdalla mahdollistanut yhteiskuntien taloudellisen kehityksen ja ostovoiman laajentumisen kansanosiin, joissa sitä mahdollisuutta ei ennen ollut. Maailmalla kadehditaan meidän koulutustasoa ja sosiaali- ja terveydenhuoltoa, hyvinvointiyhteiskunnan hedelmiä nekin. USA:ssa nimenomaa uusliberalistit ovat kynsin ja hampain vastustaneet maan demokraattien pohjoismaisisttain katsottuna vaatimatonta terveysuudistusta. Kansamme eikä sen ”veroja maksava osa” ole kapinoimassa tätä ”leväperäistä rahanjakoa” vastaan. Väite on tutkimustenkin mukaan suuri valhe. Se on muuten tuttu väite Amerikassakin ja siten tämän ”ajatushautomon” lainatavaraa. Siis moneen kertaan haudottua tavaraa.
Maailmassa on lukematon määrä valtioita, joissa Liberan ajatukset ”yksilövapaudesta” eli kahlehtimattomasta rahansaalistuksesta ovat kylmää arkea. Ehkä joku ajatusten hautoja Liberassa voisi nyt miettiä ja kertoa, miksi noissa maissa eläminen on valtaosalle kansaa samaa kärsimystä, mitä aikanaan, klassisen liberalismin, Euroopassakin. Tuo liberalismin aate kyllä vakuutti ihmiset siitä mihin se pystyi. Se pystyi tuottamaan pula-aikoja yhden toisensa jälkeen, hätää, sortoa ja lukemattoman määrän yhteiskunnallisia levottomuuksia. Jos Liberan herrat ja rouvat tähän tähtäävät, varautukoot he myös siihen, että saavat satona myrskyä korjata.
Reino Seppänen 13.05.2013
PS
Ajatushautomo Liberan johto on perin hyinen seurakunta. Ainakin minua kylmää, kun nimiä lukee. Hallituksen puheenjohtajana toimii Anne Berner. Jäseninä Libera-säätiön perustaja ja sen ensimmäinen hallituksen puheenjohtaja Gustav von Hertzen. Toisena naisjäsenenä ”vuoden 2013 päättäjänainen” Anne Brunila. Lämpöä ja lähimmäisen rakkautta tuskin löytyy Wahlroosien Björn-pojastakaan. Eräänlaisena huippuna, tieteellistä silausta on anatamassa Svenska handelshögskolanin johtamisen professori Saku Mantere. Että silleen…